nieuws

Trendwatch

bouwbreed

In een crisis moet je vooruitkijken en achteruitkijken

Het is net autorijden. Want kijken alleen helpt niet. Stuurmanskunst is nodig. Kennis en moed samen verlenen grootheid, zegt mijn nachtkastjeboek ‘Handorakel en kunst van de voorzichtigheid’ van Baltasar Gracián. Ook de wereld van ruimtelijke ontwikkeling en bouw wordt daarbij geholpen door trendwatchers. Van succesvolle performers als Adjied Bakas -die onnavolgbaar weet te prikkelen met speculaties- tot wat meer ingetogen en studieuze types. Vorige week las ik dat Josephine Green, directeur Trends en Strategie bij Philips de sociale eeuw aankondigde. Het kapitalisme en consumentisme zijn passé. Was de consument net heilig verklaard om hem oneindig te bevredigen -OK, er is een wet van de afnemende meeropbrengst, maar toch- in de komende jaren moeten we afkicken en weer sociaal worden. We gaan naar een samenleving die draait om creativiteit, ethiek en sociale verantwoordelijkheid. Weg met het shoppen, we gaan weer gezellig op de koffie. Maar dan in een nieuw technologisch universum, waarin je met allerlei hulpmiddelen ‘je eigen ding doet’. Het is natuurlijk een beweging die zwanger is van nieuwe duurzame trends en sociale duurzaamheid. De crisistijd wordt door Green als een window of opportunity geschetst om deze doorbraak van de sociale eeuw te bewerkstelligen. Interessant. Voordat we die nieuwe eeuw instappen, zou ik toch nog even in de achteruitkijkspiegel willen kijken. Want in de jaren tachtig van de vorige eeuw was er ook een crisis. Daar is toen in de bouw tamelijk massaal op gereageerd met een bouwprogramma en -kwaliteit waar we nu nog last van hebben. Die les moeten we ons ter harte nemen. Want met alle gigantische problemen in de sector dreigt eenzelfde reflex: eenzijdige, risicoloze en kwalitatief povere projecten komen bovendrijven nu het op overleven aankomt. De aantallen gaan weer winnen van de kwalitatieve en duurzame behoeften, als de voortekenen niet bedriegen. De korte termijn wint het weer van de lange termijn. We moeten natuurlijk kiezen, ofwel ‘kunnen uitzoeken en het beste nemen’, aldus het Handorakel. Maar een reprise van de jaren tachtig is niet iets waar de door Philips aangekondigde sociale eeuw op zit te wachten. Men moet zich meer bekommeren om een gelukkige aftocht dan een succesvolle binnenkomst, zegt Gracián’s Handorakel. Een boekje uit de 17e eeuw!

Reageer op dit artikel