nieuws

Nuon produceert zonnecellen ‘op rol’

bouwbreed Premium

Zonnecellen die van de rol worden geknipt en verwerkt in uiteenlopendeproducten en constructies

Nuon Helianthos bereidt ze voor in zijn nieuwe proeffabriek in Arnhem. De dochter van energiebedrijf Nuon verwacht dat deze flexibele lichtgewichtcellen zonnestroom goedkoper zullen maken.
De cellen bestaan uit amorf silicium met folie eroverheen. De fabrikant wil die strook 120 centimeter breed maken. Het silicium is zo’n dertig keer dunner dan een menselijke haar. Het materiaal is verdeeld in cellen van telkens een centimeter breed. Zo wordt het voltage dat elke cel levert, bepaald zonder dat de folie in stukken geknipt hoeft te worden. Van de folie gaan vele kilometers op een rol. De fabricage is in hoge mate geautomatiseerd wat een gunstig effect heeft op de kostprijs.
Omdat het product weinig weegt, kan het bijvoorbeeld op grote (dak)oppervlakken worden gelegd zonder dat de onderliggende constructie noemenswaardig zwaarder wordt belast.
Omdat de zonnecellen flexibel zijn, kunnen ze zonder problemen rond gebogen oppervlakken worden gelegd. De fabrikant denkt aan onder meer daken en gevels, zonweringen en geluidschermen.

Reageer op dit artikel