nieuws

Klein bier

bouwbreed Premium

Na acht maanden zeuren door nagenoeg alle instanties die zich bemoeien met koopwoningen, heeft de regering de Nationale Hypotheekgarantie verhoogd naar 350 duizend euro

En, de markt kreeg achteraf gelijk, want vele duizenden huizenkopers meldden zich afgelopen week voor een verhoogde hypotheekgarantie. Gek dat dit zo lang moest duren want de risico’s en kosten hiervan vallen in het niet ten opzichte van vele andere rijksbegrotingsposten. Klein bier dus.
De hypotheekgarantie met een maximaal bedrag van 265 duizend euro, dit is de aankoopsom met alle kosten, was al gedegradeerd tot een provinciaal financieringsinstrument. Waar in de Randstad kon je immers met zo’n gegarandeerde lening een redelijke woning kopen? Nu wordt het iets beter, want met een garantie van maximaal 350 duizend euro, kan men een woning kopen tot 315 duizend euro kosten koper. Maar kopers moeten wel snel zijn.
Want de verhoging geldt maar voor anderhalf jaar dus van 1 juli 2009 tot en met 31 december 2010. Wat kinderachtig. Of, is deze PvdA-minister bang dat er anders te veel huiseigenaren komen en hij zijn kiezers slechts zoekt in sociale huurwoningen? Dan zou hij vergeten dat een goede en dynamische koopwoningmarkt goed is voor vele sectoren, van bouw tot en met meubelzaken, keukenleveranciers enzovoort. Maak die verhoging toch definitief. Wellicht denkt deze minister in de trant van vorige PvdA-bewindslieden die tijdelijke maatregelen troffen, die vervolgens nooit werden afgeschaft. Denk aan de tijdelijke verhoging van de overdrachtsbelasting van vier naar zes procent. Het bijna legendarische kwartje van Kok op de benzineprijzen. Laten we hopen dat hij dit voorbeeld goed volgt.
Ook trof mij deze week het geluid dat hypotheekbanken de zogenoemde Vogelaarwijken mijden, zij willen daar geen onroerend goed financieren. Zij zouden dit in die wijken een te groot risico vinden. Kijk, als banken grote risico’s opzoeken is het niet goed, als ze deze juist vermijden is het ook weer niet goed. Het is eigenlijk nooit goed. Banken moeten met een redelijk overzienbaar risico onroerend goed financieren, dat is hun taak als met ons belastinggeld overeind gehouden branche. Toch vind ik het ook een merkwaardig bericht uit het Rotterdamse. Want als het over woningen gaat, kan ik me niet voorstellen dat banken een lening met hypotheekgarantie zouden weigeren. Want het risico is overzienbaar, namelijk nul. En zij zouden dan tegen hun zakelijk belang handelen. Dus ik denk dat deze berichtgeving niet helemaal zuiver is.

Reageer op dit artikel