nieuws

Hendriks ziet omzet met 15 miljoen euro dalen

bouwbreed Premium

De inzakkende economie heeft Hendriks Bouw en Ontwikkeling 15 miljoen euro aan omzet en 1,5 miljoen euro aan winst gekost. Dat blijkt uit het jaarverslag van de aannemer uit Oss.

Hendriks behaalde over 2008 een omzet van 122 miljoen euro. Dat is weliswaar 10 miljoen meer dan het jaar ervoor, maar ook bijna 15 miljoen minder dan waar de onderneming op had gerekend. “In mei 2008 zaten we nog op een omzetprognose van 142 miljoen. Die is daarna snel gedaald tot 122 miljoen in september”, aldus algemeen directeur Lambèr Hendriks. “In mei zagen we de bui al hangen en hebben we de nodige maatregelen genomen.”
Zo paste de bouwer de organisatiestructuur aan en werd de band met woningcorporaties verder aangehaald. Dat laatste leidde tot harde afspraken over het afnemen van niet-verkochte woningen.
Hendriks: “Op 31 december hadden we 565 woningen in de verkoop, waarvan er 236 waren verkocht. Corporaties garandeerden vervolgens 132 woningen, zodat in feite 70 procent is verkocht.”
De bouwer en ontwikkelaar zoekt ondertussen verder naar andere mogelijkheden om de verkoop te stimuleren. Hendriks zal daarbij stevig inzetten op consumentgericht ontwerpen en duurzaam bouwen”, aldus de directeur. “Maar wat we zelf ook aan maatregelen bedenken, zolang de potentiële koper onvoldoende vertrouwen heeft in de economie, blijft het een moeilijke zaak.”

Gezond

Hendriks Bouw en Ontwikkeling zag de nettowinst met ruim 20 procent dalen tot 1,6 miljoen euro. Dat was ongeveer 1,5 miljoen minder dan de onderneming had begroot. Toch is Hendriks niet ontevreden. “Met een solvabiliteit van 33 procent hebben we een gezonde financiële basis.”
Dit jaar verwacht hij uit te komen op een omzet van ongeveer 120 miljoen euro. Bij de start van het jaar was de orderportefeuille al voor 90 procent gevuld. “Dit jaar zal de aandacht dus vooral uitgaan naar het vullen van de orderportefeuille voor 2010.”

Reageer op dit artikel