nieuws

Gevangenisbouw stort in

bouwbreed

Justitie zet gevangenisbouw op een extreem laag pitje. De pps-gevangenis Noorderbocht (Rotterdam) is geschrapt, evenals de vervangende nieuwbouw voor de Scheveningse gevangenis en Vught. De pps-gevangenis in Zaanstad komt overigens binnenkort wel op de markt.

De gewijzigde bouwplannen komen voort uit het Masterplan Gevangeniswezen 2009-2014 dat het ministerie van Justitie onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. Daaruit blijkt dat er steeds minder cellen nodig zijn, waardoor twaalf gevangenissen zullen sluiten. Door de bouwgolf die in de jaren negentig is ingezet zijn nu 14.000 cellen beschikbaar, terwijl maar 12.000 cellen nodig zijn.
Juist op het moment dat de omslag richting pps-gevangenissen is ingezet, is de behoefte aan nieuwbouw zo goed als weggevallen. Van de twee pps-gevangenissen wordt een geschrapt: De aangekondigde plannen voor een dbfm-contract voor 24.000 vierkante meter bvo in Noorderbocht zijn inmiddels ingetrokken. Een vergelijkbaar project voor 50.000 vierkante meter bvo in Zaanstad zet Justitie wel door. De arrondissementen Haarlem en Amsterdam kampen namelijk wel met capaciteitstekort en ook de locatie Over Amstel wordt gesloten.
Tegelijk zijn de nieuwbouwplannen voor de Scheveningse gevangenis en Vught eveneens helemaal van de baan. Ondanks de halvering van het aantal pps-opdrachten is het enige nieuwbouw-project in een dbfm-contract gegoten.
Voor asielzoekers blijft wel extra ruimte nodig. Deze projecten blijven ongewijzigd en zijn beide in een dbfm-contract gegoten. De twee grote nieuwbouwprojecten bij de luchthavens van Schiphol en Rotterdam liggen op schema.
De eerste op Rotterdam Airport is in uitvoering. Strukton, Ballast Nedam, EGM, Smits van Burgst en ISS bouwen het detentiecentrum met 320 cellen. De meerwaarde van het pps-contract van 100 miljoen euro is berekend op tussen de 12,5 en 15 procent ten opzichte van een traditioneel contract. De onderhandelingen voor het justitiële complex op Schiphol lopen.

Reageer op dit artikel