nieuws

Bouwfederatie: Te weinig druk van vakbonden

bouwbreed

De Aannemersfederatie Nederland verbaast zich over de bouwbonden. Die oefenen te weinig druk uit op Bouwend Nederland om de federatie aan te laten schuiven bij de cao-onderhandelingen.

Ondanks de dreiging dat de federatie zich zal verzetten tegen algemeenverbindendverklaring van een nieuwe bouw-cao, doen de bonden nauwelijks iets richting Bouwend Nederland. Een slappe hap, vindt de federatie. De bonden hebben zich vanaf het begin op het formele standpunt gesteld dat de samenstelling van de werkgeversdelegatie geen zaak van de bonden is, maar van werkgevers.
Bestuurslid Gijs Buijs van de federatie en jarenlang lid van de werkgeversdelegatie, vindt dat bonden daarmee hun verantwoordelijkheid ontlopen. “Alle cao-partijen hebben hierin een verantwoordelijkheid. Op deze manier behartigen de bonden de belangen van hun leden, werkzaam bij de branches van de federatie, zeer slecht”, aldus Buijs.
Bouwend Nederland heeft tot nu toe de federatie geweerd van de onderhandelingstafel. Als compromis was de Zoetermeerse brancheorganisatie bereid de zetel van de Confederatie van gespecialiseerde aannemers (Conga) te mandateren aan de federatie. Die wilde echter een zelfstandige positie aan de onderhandelingstafel en niet onder de naam Conga. Een oproep van de federatie aan de bouwbonden om Bouwend Nederland onder druk te zetten, bleef onbeantwoord.

Knorrigheid

Inmiddels neemt de knorrigheid over de houding van Bouwend Nederland bij de lidverenigingen van de federatie hand over hand toe. Een aantal, waaronder de steigerbouwers, heeft inmiddels al het formele besluit genomen bezwaar te maken tegen algemeen verbidend verklaren van de cao. Dat zullen niet alleen de vakbonden, maar ook de achterban van Bouwend Nederland niet leuk vinden.
Maandag overleggen bonden en werkgevers weer over een nieuwe cao. Daarbij verwachten de bonden dat er nu eindelijk spijkers met koppen kunnen worden geslagen. Tot nu toe verlopen de onderhandelingen weliswaar in een goede sfeer, maar weinig resultaatgericht.

Reageer op dit artikel