nieuws

Bouwers dwingen NVAF uit federatie te stappen

bouwbreed

De grote bouwbedrijven met funderingsdochters hebben de NVAF gedwongen de Aannemersfederatie Nederland te verlaten. De branchevereniging gaat voorlopig zelfstandig verder.

Al sinds de Nederlandse Vereniging van Aannemers Funderingswerken (NVAF) in 2007 besloot zich aan te sluiten bij de Confederatie van Gespecialiseerde Aannemers (Conga) in plaats van bij Bouwend Nederland, hebben de grote bouwers dat niet leuk gevonden. Zelf waren zij lid van Bouwend Nederland terwijl hun dochters aansluiting zochten bij de “concurrent”.
Sinds de Conga is opgegaan in de Aannemersfederatie Nederland Bouw 0x26 Infra is de druk van de moeders toegenomen om daaruit te stappen. Zij hebben gedreigd hun dochters het lidmaatschap van de NVAF te laten opzeggen. “Dat konden we niet laten gebeuren. Het gaat stuk voor stuk om bedrijven die een belangrijke inbreng in de vereniging hebben. We hebben daarop onze leden ingelicht waarvan de meesten node hebben ingestemd met de stap om de Aannemersfederatie te verlaten”, vertelt NVAF-secretaris Henk de Koning desgevraagd.
In 2005 noemde de NVAF een fusie met Bouwend Nederland nog onontkoombaar. Dat had mede te maken met het feit dat funderingsbedrijven die onderdeel zijn van een groter concern, het toen wel handig vonden als de hele bouw onder één dak zou zitten.
Tegen die stelling kwamen zelfstandige funderingsbedrijven echter in opstand. Die vinden zichzelf gespecialiseerd aannemer die voornamelijk in onderaanneming werken. Die vreesden zich niet thuis te zullen voelen in een club van vooral hoofdaannemers. Wat nog het meest stak was de opheffing van de NVAF na een fusie. Wel zouden de fundeerders een vakgroep kunnen krijgen binnen Bouwend Nederland.

Meerderheid

Uit onderzoek in 2006 bleek dat een zeer ruime meerderheid weinig voelde voor een fusie met Bouwend Nederland. De Algemene Ledenvergadering van de NVAF besloot daarop naar de Conga te gaan, zeer tegen de zin van de paar grote bedrijven met funderingsdochters, zoals Ballast Nedam Funderingstechniek, Volker Staal en Funderingen, BAM Grondtechniek en Heijmans Infra Techniek.
De Aannemersfederatie betreurt de stap van de NVAF maar kan er begrip voor opbrengen. Inmiddels is de NVAF ook al van de website verwijderd ook al is de branchevereniging formeel tot het einde van het jaar nog lid.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels