nieuws

‘Arbo-zondaars hinderlijk ach tervolgen’

bouwbreed Premium

De Arbeidsinspectie gaat notoire veiligheidszondaars in de bouwsector voortaan op de hielen zitten.


Dat kondigt Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden bij de Arbeidsinspectie, aan in een gesprek met deze krant. “Aannemers die in de fout zijn gegaan, zullen we blijven volgen totdat ze de zaakjes wel in orde hebben. En ook daarna houden we ze nog in de gaten, om er zeker van te zijn dat ze niet slechts voor een paar maanden hun gedrag hebben verbeterd. Ja, we gaan ze hinderlijk achtervolgen. We hebben die bevoegdheid en zullen daar gebruik van maken.”
De aanpak past volgens Zuurbier in de nieuwe werkwijze van de Arbeidsinspectie, waarbij inspecteurs “gerichter” en “professioneler” de arbeidsomstandigheden handhaven.
“Struinden we voorheen vooral de grotere bouwlocaties af, nu gaan we daar langs waar de meeste misstanden zijn te verwachten”, vertelt Zuurbier. “Het is zaak die bedrijven en die locaties te vinden waar echt wat aan de hand is. De goede bedrijven willen we niet tot last zijn.”
Volgens Zuurbier heeft de Arbeidsinspectie aardig in beeld wie er in de bouw een potje van maakt en wie niet. Bovendien krijgt de dienst genoeg signalen van buitenaf. Van gemeenten bijvoorbeeld. “Medewerkers van Bouw en Woningtoezicht treffen nog wel eens wat aan op locatie. Afspraak is dat zij ons dat doorbrieven. Bedrijven die rommelen met milieuvergunningen, lappen vaak ook arboregels aan hun laars. Ook die informatie wordt doorgespeeld.”
Gerichter zal de Arbeidsinspectie ook te werk gaan bij grootscheepse controleacties. Die zullen zich vaker toespitsen op een bepaald risico. Zo trok begin dit jaar het legertje inspecteurs het land in om enkel en alleen rolsteigers te controleren. “Dergelijke acties moeten vooral kort en heftig zijn”, aldus Zuurbier. “Dan is het effect het grootst.”
Doel is de pakkans te vergroten, maar vooral ook de veiligheid te verbeteren. “De Arbeidsinspectie telt nu 250 inspecteurs. Dat betekent dat een bedrijf ons gemiddeld eens in de dertig jaar treft. In de bouw wat meer, omdat daar de risico’s groter zijn, maar toch blijft ook daar de kans op een bezoek relatief klein. Onze inspecteurs moeten daarom slimmer te werk gaan. We kiezen voortaan dan ook voor die acties die de grootst mogelijke bijdrage leveren aan de verbetering van de arbeidsomstandigheden.”
Dat controles in de bouw noodzakelijk blijven, daar twijfelt de directeur Arbeidsomstandigheden niet aan. De cijfers liegen volgens haar ook niet: de bouwsector is goed voor 5 procent van de werknemers, maar ook voor bijna een kwart van alle ongelukken. “Bovendien, bij 57 procent van de controles moeten we handhavend optreden. Dat zegt genoeg.”
Zuurbier maakte in januari van dit jaar de overstap van mededingingsautoriteit NMa naar de Arbeidsinspectie. Sindsdien verongelukte al meer dan een handvol bouwvakkers. De rapporten over de fatale ongevallen belanden steevast op haar bureau. “Dat zijn geen prettige stukken om te lezen”, bekent ze. “Aan de andere kant motiveert het wel om te blijven werken aan de veiligheid.”
Volgens Zuurbier zijn de arbeidsomstandigheden in de bouw afgelopen decennia sterk verbeterd, maar is ook nog altijd veel winst te boeken. Vooral de daling van het aantal ongevallen gaat haar niet snel genoeg. Een verklaring daarvoor heeft ze wel.
“Op grote bouwlocaties is het flink ingewikkelder geworden”, weet Zuurbier. “Het aantal onderaannemers dat er actief is, is fors gestegen. Net als het aantal zelfstandigen zonder personeel en bouwvakkers die vreemde talen spreken. Het logistieke proces is moeilijker geworden. Bouwwerken worden steeds hoger. Dat verhoogt de kans op ernstige ongelukken.”
Zuurbier pleit voor alertheid van alles en iedereen op de bouwplaats. “Meteen een gat afdichten en niet wachten tot morgen. Dergelijke kleine zaken kunnen al een hoop schelen. Iedereen moet zich verantwoordelijk voelen voor de veiligheid. Afschuiven van die verantwoordelijkheid is funest en mag niet gebeuren.”
Nu door de recessie donkere wolken samenpakken boven de bouw, liggen bezuinigingen op veiligheid op de loer. Zuurbier waarschuwt echter: “Financieel loont het niet om te besparen op veiligheid. Uitval van personeel als gevolg van een ongeluk kost ontzettend veel geld. En dan is er ook het persoonlijke leed. Een dodelijk ongeval wil je als bedrijf echt niet meemaken. Dat is zeer ingrijpend!”

Reageer op dit artikel