nieuws

Woningbouwcorporaties en gemeenten in Brabant willen bouw vlottrekken

bouwbreed

Door een groot aantal projecten naar voren te schuiven stimuleren woningcorporaties Casade Woondiensten en Slagenland Wonen en de gemeenten Waalwijk en Loon op Zand de bouw- en woningproductie. Ze hebben hierover afspraken gemaakt in het convenant ‘Bouwen in tijden van recessie’ dat de vier partijen deze week hebben ondertekend.

Het convenant bevat een lijst met twintig nieuwbouwprojecten (660 woningen) en vier renovatieprojecten in de gemeenten Waalwijk en Loon op Zand die een totale investering van 169 miljoen euro vergen. De projecten moeten nog dit jaar of volgend jaar in uitvoering worden genomen. Waar mogelijk willen de corporaties de projecten gunnen aan regionale bouwbedrijven of concerns die met regionale onderaannemers werken. Ze schatten in dat de uitvoering meer dan duizend manjaren aan directe werkgelegenheid oplevert.

Haalbaarheid

Ongeveer de helft van de 24 projecten is volgens directeur A. Gruijters van Casade Woondiensten één tot twee jaar naar voren gehaald. De rest was al in 2009 of 2010 gepland. Bij de selectie van de te versnellen projecten is vooral gekeken naar haalbaarheid. “We hebben goede hoop dat deze planning gerealiseerd kan worden”, aldus Gruijters. Het initiatief om de bouw via een convenant te stimuleren is in korte tijd van de grond gekomen. Dat moet ook wel, vindt Gruijters. “De urgentie is groot. Het is nu of nooit. We zijn er echt op gericht om de terugval in productie en werkgelegenheid in 2009 en 2010 op te vangen.”

Bestemmingsplannen

Casade hoopt de investeringen, die eerst meer gespreid waren, zelf te kunnen financieren. Mocht dat niet lukken, dan zal de corporatie de provincie om hulp vragen.
De bijdrage van de gemeente Waalwijk is volgens E. Machielse, hoofd ruimte en economie, vooral de inzet van extra mankracht om waar mogelijk gemeentelijke procedures te versnellen. Daarnaast wil Waalwijk met oog op de langere termijn alvast bestemmingsplannen actualiseren voor gebieden waar over een paar jaar woningbouw gepland is. Machielse: “Zo kunnen we er straks mee aan de slag als de markt weer aantrekt.”

Reageer op dit artikel