nieuws

Saamhorigheid leidt tot bouwplan voor westrand Alkmaar

bouwbreed

Een opmerkelijke samenwerking tussen veel partijen moet uitgroeien tot een forse upgrading van een buitengebied in Alkmaar.

Initiator van het totaalplan Alkmaarse Westrand is Mulder Obdam uit het West-Friese Obdam. Onder het motto ‘respect en vertrouwen’ verzamelde de bouwer/ontwikkelaar uiteenlopende partijen om zich heen, die alle interesse toonden in deelname. Elke partij heeft zijn eigen belangen, maar door opmerkelijke saamhorigheid, blijken die elkaar niet altijd te bijten.
Algemeen directeur Cor van Vliet van Mulder Obdam: “Je kunt als individuele ontwikkelaar natuurlijk allerlei plannen maken, maar de kans is dan groot dat elke partij vervolgens voor zijn eigen belang gaat vechten. Dat leek ons niet de juiste weg. Daarom hebben we eerst geïnteresseerde partijen gezocht, ieders belang nauwgezet afgewogen, om pas daarna de plannen gezamenlijk uit te werken.”
Het verbond moet uitdraaien op een betere inrichting van de westrand van Alkmaar. Weliswaar zijn daar al tal van voorzieningen aanwezig, maar samenhang ontbreekt. Er is de gemeente veel aan gelegen de situatie drastisch aan te pakken. Daarom is zij bereid financieel bij te springen.
Naast aannemer en architect bestaat het bonte gezelschap uit onder meer Sportbedrijf Gemeente Alkmaar, een ontwikkelingsmaatschappij, een muziek- en congrescentrum, een gezondheidscentrum, en een vertegenwoordiging van een bekende fastfoodketen.
Opvallend is dat niet elke deelnemer bij Mulder Obdam vooraf al op het lijstje stond. Onder het mom ‘zwaan kleef aan’ schoven de ontwikkelaar, de fastfoodketen en het muziek- en congrescentrum pas in een later stadium aan tafel.

Parkeerkelder

Het plan behelst de herinrichting van bijna 6,5 hectare grond. In totaal gaat het om de nieuwbouw van 22000 vierkante meter aan commerciële ruimten. Er komen geen woningen. De kosten worden geraamd op 100 à 120 miljoen euro. Als de voorbereiding vlotjes verloopt, hoopt de aannemer volgend jaar te kunnen starten.
Belangrijk onderdeel is de bouw van een halfverdiepte parkeerkelder. Ruim 1300 auto’s moeten er straks kunnen worden opgeborgen.
Verder wil Sportbedrijf Gemeente Alkmaar de sportaccommodaties uitbreiden. Nu al bevinden zich er een ijsbaan en wielerbaan. Ook de bouw van een bioscoop en een hotel behoort tot de plannen.
Dat juist Mulder Obdam tot een dergelijk verbond besloot, is niet toevallig. Samenwerking met meerdere partijen lijkt de aannemer goed te passen. Enkele jaren terug startte Mulder Obdam met het zogeheten Steigerloos Bouwen-concept in samenwerkingmet vaste onderaannemers en leveranciers.

Reageer op dit artikel