nieuws

Restauratie Havenkerkin Schiedam onzeker

bouwbreed Premium

Het ambitieuze, 9 miljoen euro kostende, project om de monumentale Havenkerk in Schiedam te verbouwen tot viersterrenhotel staat op losse schroeven.

Door het vertrek van een investeerder zit de Snelbouwgroep uit Ridderkerk met een tekort van 2 miljoen euro. Maar volgens directeur B.F. van den Bos blijf het samenwerkingsverband met Hylkema Consultants uit Utrecht overeind. “We zoeken een nieuwe financier. Voor ons is dit project niet weg.” De koopovereenkomst met Johan Maasbach Wereldzending, eigenaar van de kerk, is wél ontbonden.
Door de stagnatie dreigt ook een tweede restauratieplan in de Schiedamse binnenstad niet door te gaan. De gemeente wilde een oude bioscoop bij de kerk opknappen en daar een congrescentrum in vestigen. Aan het hotel was ook de bouw van een parkeergarage in het stadscentrum gekoppeld.

Onzekerheid

Als de verbouwing van de katholieke kerk niet doorgaat, ontstaat volgens wethouder Siljee een minder rooskleurige situatie. Sommige delen van de kerk, zoals toren, dak en fronton, verkeren in slechte staat en moeten worden gerestaureerd. Dit werk komt voor rekening van Maasbach. Maar onzeker is of de evangelist nog geld wil steken in het gebouw.
Doordat hij de gemeenteraad niet heeft geïnformeerd over de onzekerheid rond het project is de wethouder in een lastige situatie beland. De raad wijdt vanavond een extra vergadering aan de perikelen.

Reageer op dit artikel