nieuws

Natte cel maakt kantoren bewoonbaar

bouwbreed Premium

Natte cel maakt kantoren bewoonbaar

Een gecombineerde zitbank en overdekte fietsenstalling heeft de prijsvraag van Poly Products gewonnen. Maar het bedrijf overweegt ook een genomineerde inzending verder te ontwikkelen, de plug-and-play natte cel van Tam2 Architecten uit Amsterdam.

Poly Products uit Werkendam hield ter gelegenheid van zijn veertigjarig
bestaan een ontwerpwedstrijd. Niet minder dan 45 ontwerpers namen de moeite om
een idee in te zenden, met als gemeenschappelijke noemer de toepassing van
composieten. Dat zijn kunststoffen zoals epoxy of polyester versterkt met
glasvezels. In de bedrijfshal, waar de genomineerden en de winnaar bekend werden
gemaakt, rook het naar styreen. Erik de Ruijter, directeur van de Federatie
Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) en voorzitter van de jury: “Je
ruikt het maar even en daarna niet meer. Het is het oplosmiddel voor
polystyreen. Maar de binnenlucht in dit bedrijf is zeer schoon. Wat je ruikt is
slechts een minieme hoeveelheid essence.”

Jan Schrama, oprichter en directeur van Poly Products en jurylid Adriaan
Beukers, hoogleraar aan de faculteit lucht- en ruimtevaart van de TU Delft,
maakten de winnaar en de vijf genomineerden bekend. De winnende inzending was
‘Bikes and Chill’ van AAArchitecten en Uq Design uit Den Haag. Zij verzonnen een
modulair element met zitplaatsen aan de ene kant en een overdekte stalling voor
fietsen aan de andere kant. “Een beetje betonachtig”, vond Beukers. “Maar dat is
mijn persoonlijke visie. De juryleden hebben onafhankelijk van elkaar punten
gegeven voor allerlei facetten. Dat ging in de computer en daaruit kwam ‘Bikes
and Chill’ als winnaar.” Poly Products stelt 10.000 euro beschikbaar voor de
verdere ontwikkeling.

Verbaasd

Schrama toonde zich in gesprek met Cobouw enigszins verbaasd over de uitslag.
“Ik had verwacht dat de plug-and-play natte cel van Tam2 Architecten de winnaar
zou worden. We overwegen ook die inzending verder te ontwikkelen.” Jurylid Jan
Brouwer, hoogleraar en voormalig rijksbouwmeester, toonde zich in het
juryrapport enthousiast over de natte cel. “Het is een oplossing voor een
actueel probleem, 7 miljoen vierkante meter leegstaande kantoren. Dit kunnen
studentenwoningen of tijdelijke woonruimten worden. Met de natte cel wordt het
ontbreken van natte ruimten opgelost. Door de bevestiging buiten de gevel is de
uitstraling van het hele pand te verbeteren. Het biedt nog meer mogelijkheden
als de componenten verder worden opgedeeld.”

Tam2 Architecten is het bureau van Martijn Meester in Amsterdam. Hij houdt
kantoor in een oud schoolgebouw in Amsterdam. “De natte cel is heel smal, hij
past in elke gevelopening”, licht hij toe. “Hij is vervaardigd van poly­urethaan
met aan beide zijden glasvezelversterkt polyester. Je ziet tegenwoordig de
glasvezels niet meer en het oppervlak wordt heel strak afgespoten. De
elektriciteit komt van boven het plafond en het water kan van binnen of buiten
het gebouw worden aangevoerd. De afvoer is een geïsoleerde standpijp buiten de
gevel, een module tussen de natte cellen.”

Meester heeft het idee tussen de bedrijven door getekend. Hij heeft het nog
nooit zo druk gehad, ondanks de economische recessie. “De mensen zijn meer
geneigd om hun woning te laten aanpassen, dan om te verhuizen”, is zijn
verklaring. Het winnende idee, de gecombineerde zitbank en fietsenstalling, gaat
volgens Brouwer de verrommeling van de openbare ruimte tegen. “Ook zonder dat
fietsen worden gestald, is het mooi. Maar een aantal technische zaken moet
worden opgelost, zoals de afwatering en wellicht verlichting binnenin. Vooral ‘s
avonds is het daar donker.” Het jurylid De Ruijter ziet de elementen als
verplaatsbaar, te gebruiken bij evenementen. De ontwerpers zelf verwachten dat
mensen op de zitbank zullen uitrusten, een boek lezen of van de zon genieten.
Hun suggestie is een grote hoeveelheid modules te koppelen tot fietsenstalling
op het plein voor het Centraal Station in Den Haag. “Maar het kan ook worden
toegepast bij scholen, het strand en op recreatieterreinen”, aldus een
persbericht.

Verliefd

De resterende vier genomineerde inzendingen waren een koppelbaar zitelement
voor rokers, uitbuikende gevelelementen aan een woontoren van 125 meter hoog in
Eindhoven, een van binnenuit verlicht en verwarmd zitmeubel voor de openbare
ruimte en een geïntegreerde wastafel en douche, bijvoorbeeld voor hotelkamers.
Beukers vond ook de rokersmodules “betonachtig”, maar was “helemaal verliefd” op
de wastafel en douche, ingezonden door Tina Siehoff van De Jong Gortemaker Algra
Architecten uit Rotterdam. Naar aanleiding van de gevelelementen stelde hij, dat
de bouw nog veel kan leren van vliegtuigbouwers. Hij raadde alle inzenders aan,
door te gaan met het ontwikkelen van ideeën, maar ook eens in de literatuur over
de toepassing van composietconstructies te duiken.

Reageer op dit artikel