nieuws

Moskee zonder minaret in Amsterdam

bouwbreed Premium

Moskee zonder minaret in Amsterdam

Een moskee behoeft geen minaret. Zo laat architect Marlies Rohmer zien in het hart van de Amsterdamse Transvaalbuurt.

In opdracht van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer realiseerde architect Rohmer
een moskeeverzamelgebouw met gebedsruimtes voor zowel Turken als Marokkanen. Op
de plek van een oud schoolgebouw – een karakteristiek maar vervallen voorbeeld
van de Amsterdamse School – in de Joubertstraat situeerde Rohmer een opvallende
bakstenen gevel; een compositie van metselwerk afgewisseld met grote vensters en
metselwerkelementen met ramen. Zij nam daarbij zowel de architectuur van de
Amsterdamse School als de Arabische architectuur tot uitgangspunt. “Zij kennen
een bepaalde verwantschap. Een robuuste opbouw en een rijke ornamentiek. De
combinatie zorgt vervolgens voor een hybride gebouw.” Het draagt als naam
Fusion. “In onze eetcultuur en in de modewereld mengen culturen zich met elkaar.
Naar deze fusie zijn we ook in de architectuur op zoek gegaan. Een brede erker
verbindt de culturen letterlijk.” De architect vindt dat veel nieuw gebouwde
moskeeën de indruk geven uit de Efteling te zijn weggelopen. “Sinds de jaren
negentig heeft een groeiend aantal moslimorganisaties een bouwvergunning
aangevraagd. Bijna al die nieuwe gebedshuizen verwijzen naar het Ottomaanse
moskeetype. Gebouwen met een koepel en een minaret als de belangrijkste
attributen; de elementen die niet zelden leiden tot maatschappelijk protest.”

Heimweegebouw

Voor haar zijn dergelijke ontwerpen heimweegebouwen. De door aannemer Hecon
uit De Goorn gebouwde moskee beschrijft ze juist als open en transparant.” Een
moskee kan ook een bijdrage leveren aan de integratie. Het kan een
ontmoetingsplek worden voor de hele buurt. Het heeft aparte gebedsruimtes voor
de Turkse en Marokkaanse gemeenschap, voor mannen en vrouwen. Maar mannen en
vrouwen gaan op de begane grond wel door dezelfde ingang naar binnen. Pas achter
de ingang is er voor vrouwen een afzonderlijke trap naar hun gebedsruimte.”
Rohmers ontwerp werd niet zonder slag of stoot geaccepteerd. Welstand
retourneerde het zeker vijf keer. “Alle bezwaren heb ik doorstaan. Eigenlijk heb
ik er nooit iets aan veranderd.”

Reageer op dit artikel