nieuws

Huizenkoper zit stil tot prijzen verder zakken

bouwbreed Premium

Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning, stellen de aankoop nog even uit. Ze verwachten dat de huizenprijzen nog verder zullen dalen of willen uit financieel oogpunt liever nog even in de huidige woning blijven zitten. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.

Vorig jaar waren 246.000 Nederlanders actief bezig met een hypotheek voor de aankoop van een nieuwe woning. Het blijkt dat de helft (51 procent) van hen de koop van een nieuwe woning heeft uitgesteld, omdat ze verwachten dat de prijzen op de woningmarkt verder zullen dalen. 53 Procent geeft aan dat men vanuit financieel oogpunt nog even in de huidige woning wil blijven wonen. Voor 76.000 mensen die een huis zoeken, is de beoogde woning niet meer binnen bereik als gevolg van de financiële crisis. Het bedrag dat aan hypotheek wordt verstrekt is zo omlaag gegaan dat ze dat huis niet meer kunnen betalen. Van de 246.000 huishoudens die zich oriënteerden op een hypotheek, heeft ongeveer de helft (117.000) ook een offerte aangevraagd. Als reden waarom er nog niet daadwerkelijk een hypotheek is afgesloten, zegt een kwart dat dit komt door de huidige situatie op de woningmarkt.

Reageer op dit artikel