nieuws

Hitachi boekt nettoverlies bij gelijke omzet

bouwbreed Premium

Industrieel conglomoraat Hitachi heeft zijn prognoses voor dit jaar aangepast. Bij een bijna gelijkblijvende omzet denkt het bedrijf nu een nettoverlies te lijden van 10 procent.

Hitachi denkt dit gebroken boekjaar, dat eindigt op 31 maart, nog steeds een omzet van rond de 76 miljard euro te behalen. In februari dacht het bedrijf een nettoverlies te boeken van 5,3 miljard euro, nu komt het dichter bij de 6 miljard, zo maakt Hitachi bekend.
Dit komt voornamelijk door een aantal aanpassingen die het bedrijf dit jaar gaat doorvoeren. Zoals heel veel bedrijven kampt het concern met inzakkende vraag op vele fronten, waaronder bouwmachines. Daarom gaat het ook fors inkrimpen. Daarvoor neemt het voorzieningen die in de eerdere prognose nog niet waren opgenomen.
De brutowinst uit gewone bedrijfsuitoefening zal wel stijgen van 304 miljoen euro naar 970 miljoen, verwacht het bedrijf. Maar door de voorzieningen, afschrijvingen op dochters en door een aanpassing van de belastingbetalingen blijft het onder de streep zitten met een fors verlies.
In de sector power 0x26 industrial systems waar ook de bouwmachines onder vallen, verwacht Hitach een licht hogere omzet en een forse toename van de winst. Bij de presentatie van de jaarcijfers rapporteerde het bedrijf nog een behoorlijke daling van omzet aan bouwmachines. Die kwam uit op 6,7 miljard euro tegen 8,2 miljard in het voorgaande boekjaar.

Reageer op dit artikel