nieuws

Financiering bio-science park Leiden is een feit

bouwbreed

De financiering van de eerste fase van de nieuwbouw van het BioPartner Center Leiden is rond. De kosten van het project, 15 miljoen euro, kunnen worden betaald uit subsidies van het Europees fonds Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Rijk, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Leiden.

Het gaat om een gebouw met een oppervlakte van ongeveer 5600 vierkante meter, een zogeheten accelerator. Het zal onderdak bieden aan beginnende life sciencebedrijven.
Dit soort ondernemingen houdt zich bezig met onderzoek naar medicijnen en vaccins en heeft daarom behoefte aan huisvesting waarbij zowel kantoorruimte als plek voor een laboratorium aanwezig is. Het pand komt op het Sylviusterrein in Leiden.
Momenteel worden life sciencebedrijven in Leiden ondergebracht in twee gebouwen die incubators worden genoemd. “De te bouwen accelerator is geschikt voor life sciencebedrijven die de incubators zijn ontgroeid”, verklaart een woordvoerder van het BioPartner Center. “Het zal uiteindelijk ruimte bieden aan ongeveer twintig bedrijven.”
Het college van burgemeester en wethouders van Leiden wijst in een brief aan de gemeenteraad op het belang van de Rijn-Gouwelijn voor de bereikbaarheid van het complex. Bovendien blijkt uit de brief dat de kruising van de Plesmanlaan en de Haagse Schouwweg moet worden vergoot en dat er bovendien een extra weg nodig is voor de ontsluiting van het BioPartner Center. De kosten hiervan, ongeveer 30 miljoen euro, worden betaald door de gemeente Leiden, de provincie Zuid-Holland en de rijksoverheid.

Investering

“Hiermee is een stevig financieel fundament gelegd voor de realisatie van deze kruising en daarmee de noodzakelijke verbetering van de verkeersafwikkeling en milieubelasting”, schrijven burgemeester en wethouders.
Uit de brief blijkt ook dat de Sleutelstad aanzienlijk meer in het project investeert dan oorspronkelijk op het programma stond. In 2006 ging de gemeente nog uit van een investering van 3 miljoen euro. Een jaar later werd de noodzakelijke financiële injectie geschat op 4 miljoen euro. Maar naar onlangs duidelijk werd, moet de gemeente 5,6 miljoen euro in het gebouw investeren. Om eventuele tegenvallers te kunnen dekken, heeft de gemeente ook hier een bedrag voor ingecalculeerd.
De aanzienlijke investering die Leiden moet reserveren noodzaken de gemeente tot het nemen van enkele bezuinigingsmaatregelen. Verder laat het college van B en W onderzoeken hoe de risico’s te beheersen zijn.

Reageer op dit artikel