nieuws

Collectief opdracht geven nog onbekend

bouwbreed Premium

De overgrote meerderheid van de Nederlanders (90 procent) is niet op de hoogte van de mogelijkheden van collectief particulier opdrachtgeverschap. Toch zou een derde graag samen met anderen een bouwproject op poten zetten.

Dat blijkt uit onderzoek door Woonkennis, onderdeel van Bouwkennis in Rotterdam. Directeur Boudewijn Goedhart presenteerde de resultaten op het symposium ‘De particulier aan zet’ in de Jaarbeurs te Utrecht.
In het noorden en oosten is 94 procent van de bevolking niet bekend met de mogelijkheden van het particulier opdrachtgeverschap, in het zuiden van het land is dat 84 procent. Van alle ondervraagden zei 7 procent in een particulier opgedragen project te wonen, waarvan ongeveer de helft collectief opgedragen. Maar liefst 93 procent was zelf geen opdrachtgever of weet niet wie de opdrachtgever was.
Van de hogeropgeleiden wil 23 procent een volgend huis zelf laten bouwen, van de laagopgeleiden slechts 5 procent.
Opvallend is, dat veel mensen het niet nodig vinden bouwkundige kennis te bezitten. De meesten vertrouwen op zichzelf of een aannemer, terwijl een minderheid de bouwbegeleiding over zal laten aan een architect of andere adviseur.
Particuliere opdrachtgevers willen volledige controle over het ontwerp, de indeling, de kleuren en materialen en het eindresultaat. Ruim de helft wil dat de kosten lager uitvallen dan van een niet in hun opdracht ontwikkelde woning.

Betrouwbaar

Uit het onderzoek blijkt verder dat wie een woning wil bouwen voor een particuliere opdrachtgever, vooral betrouwbaar moet overkomen en hoge kwaliteit moet leveren. Goede referenties helpen, maar een klant hoeft een bouwbedrijf nog niet te kennen.
Ook valt op dat particuliere opdrachtgevers bereid zijn extra aandacht en geld te besteden aan duurzaamheid. De helft wil wel een warmtekrachtinstallatie en zonnecollectoren.

Reageer op dit artikel