nieuws

Bouw jeugdgevangenis Heerenveen op eiland

bouwbreed

De nieuw te bouwen jeugdgevangenis in Heerenveen wordt gebouwd op een nog aan te leggen eiland van 2 hectare. Het plan vergt een investering van 20 tot 40 miljoen euro. Het hoofdgebouw telt twee tot vier bouwlagen en is 10 tot 15 meter hoog.

De jeugdinrichting krijgt vier vrijstaande woontorens met elk een doorsnede van 30 meter. De meest zuidelijke toren wordt halfopen gebouwd. Elke toren biedt plaats aan zestien tot twintig kinderen. In het hoofdgebouw komen onder andere een gymzaal, een school en een algemene ruimte. Op het eiland komt een parkeervoorziening voor bezoekers en personeelsleden. Voor het verkeer wordt een nieuwe weg aangelegd, die ook het noordelijke deel van de toekomstige wijk Noord-Oost met 450 woningen ontsluit. In de gracht rondom de jeugdgevangenis komen verschillende eilandjes. Tussen de wijk en de gracht wordt een groenbuffer van ongeveer 25 meter breedte aangelegd.
Het stedenbouwkundig ontwerp is gemaakt door het bureau IAA Architecten uit Almelo. Opdrachtgever is de particuliere stichting Het Poortje, die al een jeugdinrichting in Groningen beheert. Het ontwerp past binnen het complexe, tachtig pagina’s tellende programma van eisen dat door de Dienst Justitiële Instellingen is opgesteld. Het gaat daarbij om regels over beveiliging, bewegingsruimte, lichtinval en klimaat.

Aanbesteding

De bouw wordt hoogstwaarschijnlijk Europees aanbesteed. De aanbesteding voor installatiewerk en constructie heeft inmiddels plaatsgehad. Directeur Hetty Janssen van Het Poortje wilde geen namen van de betrokken bedrijven noemen. Het ministerie van Justitie moet nog akkoord gaan met de bouw van een extra jeugdgevangenis.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels