nieuws

Binnenhavens uit slu imerstand

bouwbreed

Roermond gaat de komende dertig jaar het bedrijventerrein rond de industriehaven transformeren naar een gebied met stedelijke ontwikkeling.

Het masterplan City Meadow is opgedeeld in fases. De eerste fase, Jazz City, is in gang gezet en brengt de stad naar de haven en omgekeerd. Dat bleek donderdag tijdens een bijeenkomst in Roermond van vertegenwoordigers van acht steden in België en Nederland met binnenhavens.
Deze zomer wordt in Roermond het project Kazernevoorterrein opgeleverd. Daarmee steekt de stad de N280 richting oude industriehaven over en ontstaat een nieuwe wijk met woningen, kantoren en winkels.
Om de ontwikkeling aan de haven mogelijk te maken, legt aannemer Louis Scheepers de laatste hand aan een 24 meter brede passage onder de N280, die de historische binnenstad van Roermond verbindt met een nieuw wooncomplex naast het outletcenter.
Vertegenwoordigers van zeven andere steden met binnenhavens bezochten het Roermondse project donderdag om er inspiratie op te doen voor de eigen revitaliseringsplannen.
De afgelopen jaren zijn heel wat Europese industriehavens in een soort slaapstand terechtgekomen. De havens werden te klein voor de huidige scheepvaart, grootschalige industriële activiteiten weken uit en het water werd nog nauwelijks gebruikt. Wat overbleef, was meestal een uitgestrekt, maar sterk verwaarloosd stuk grond in de nabijheid van het water.

Samenwerking

Acht steden besloten op initiatief van Gent tot samenwerking in het project Revitalisering Oude Industriehavens (ROI). Dit initiatief kreeg inmiddels 4 miljoen euro Europese subsidies. Elk project krijgt van dat bedrag een half miljoen euro. Het ministerie van VROM deed daar nog eens 166.000 euro bij voor het Roermondse project.
Naast de stad Gent, die het project leidt, nemen ook de steden Antwerpen, Hasselt, Leuven en Oostende uit Vlaanderen en Roermond, Tilburg en Vlissingen uit Nederland aan de samenwerking deel.
Bij het havengebied in Roermond ronden ontwikkelaar Casimir Vastgoed en Louis Scheepers het project Kazernevoorterrein af. Het project bestaat uit 180 huurappartementen voor 55-plussers, 8000 vierkante meter kantoren, zeven bioscopen met 1700 stoelen in zeven zalen, een Casino, en twee parkeergarages. Louis Scheepers legt de laatste hand aan de 48 meter lange passage onder de N280. Aan beide zijden van de N280 is dezelfde natuursteen toegepast om de eenheid te benadrukken, aldus projectleider Marco Hermans van Scheepers. De passage moet de jaarlijks drie miljoen bezoekers van het outletcentrum naar de binnenstad lokken, maar ook de nieuwe bewoners een snelle toegang tot het centrum verschaffen.

Reageer op dit artikel