nieuws

Abertis merkt crisis vooral op tolwegen

bouwbreed

Infra-manager Abertis heeft maar beperkt last van de economische crisis. Het Spaanse bedrijf merkt het vooral aan minder verkeer op de 5400 kilometer tolwegen die het beheert.

Het bedrijf heeft zijn omzet in het eerste kwartaal nog met 2,1 procent zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode in 2008 naar 862 miljoen. Dit is vooral te danken aan de telecomactiviteiten. Door hogere kosten daalde het brutoresultaat met 9,7 procent naar 298 miljoen. Netto hield het bedrijf daarvan 122 miljoen over.
Aan tolweginkomsten haalde het bedrijf 631 miljoen binnen, 1 procent minder dan een jaar eerder. Het verkeer op de weg nam veel harder af, met 5,7 procent. Vooral in Spanje waar de crisis eerder begon en heviger is, was de afname groot, 8,8 procent. In Frankrijk was de afname 3,4 procent. In Zuid-Amerika was de afname marginaal.
Aan logistieke centra kwam er 440.300 vierkante meter bij. De omzet ging echter omlaag door een lagere bezettingsgraad van bijna 85 procent. De schuldpositie van het bedrijf is gezond. De nettoschuld bedroeg per 31 maart 14 miljard euro. Daarvan is 57 procent gedekt met eigen projecten. Van de schulden is 90 procent lang gefinancierd waarvan 78 procent tegen vaste rentes of vastgezet door hedging. Aan rente en aflossing is het bedrijf 4,7 procent kwijt.

Reageer op dit artikel