nieuws

Wonen in een stad op de oceaan

bouwbreed

Het Amerikaanse Seasteading Institute vult het begrip ‘wonen aan het water’ op een nieuwe manier in. Het instituut wil over drie jaar op zo’n 20 kilometer uit de kust van Californië beginnen met de bouw van een verplaatsbare stad in de Grote Oceaan.

Volgens de computerbeelden van het Seasteading Institute zal de ClubStead ongeveer 12.000 ton wegen en net als een olieplatform in het water drijven. Aan boord is ruimte voor 270 bewoners. Het platform zal over vier dieselmotoren beschikken om de stad te verplaatsen.
Het project is bedacht door Patri Friedman, een kleinzoon van nobelprijswinnaar Milton Friedman. De drang om op zee te gaan wonen is vooral ingegeven door onvrede met de Amerikaanse maatschappij. Friedman meent dat de bevolking van een drijvende stad in internationale wateren kan experimenteren met nieuwe vormen van bestuur. “Amerika is ook gesticht door migranten die een maatschappij wilden die meer met hun eigen politieke en religieuze waarden overeenkwam”, aldus Friedman. ClubStead zal, zoals een schip, onder de vlag van een bepaald land moeten varen, voordat het kan worden erkend als een souvereine staat.

Miljardair

Het plan zou waarschijnlijk altijd een mooi plan blijven, ware het niet dat de miljardair Peter Thiel, de oprichter van PayPal, reeds 400.000 euro heeft gestort in de kas van het Seasteading Institute. Een aantal architecten is nu bezig modules te ontwerpen die samen de drijvende stad zullen vormen. Volgens Friedman kost het bouwen op het water ongeveer 2600 euro per vierkante meter meer dan de gemiddelde bouwprijs per vierkante meter op het vasteland. “Dat betekent dat het wonen in ClubStead ongeveer even duur zal zijn als wonen in Manhattan of Silicon Valley”, zegt Friedman.
Het Seasteading Institute heeft een wedstrijd uitgeschreven om architecten aan te moedigen ‘seasteads’ te ontwerpen.

Reageer op dit artikel