nieuws

Werk centraal bij cao- onderhandelingen

bouwbreed

Bij de onderhandelingen over de bouw-cao staat werkgelegenheid centraal. De loonparagraaf is niet spannend dankzij het centraal akkoord.

Tijdens de eerste onderhandelingsronde over de bouw-cao hebben werkgevers en vakbonden hun voorstellen uitgewisseld. “Verder hebben we alleen wat vragen gesteld. Een standpunt hebben we nog niet ingenomen”, zegt eerste onderhandelaar voor FNV Bouw John Kerstens.
De bonden hebben mede dankzij het centraal akkoord hun looneis verlaagd van 3,5 naar 1,5 procent. Daarnaast hebben zij enige wensen op het gebeid van behoud van werkgelegenheid en van vakmensen. Daarvoor willen zij een deel van de loonruimte die zij zien gebruiken.

Kredietcrisis

De bonden denken verder aan opneming van een sociaal kader om ondanks de kredietcrisis zoveel mogelijk vakmanschap vast te houden. Daarin moeten bedrijven samen met de bonden de mogelijkheden bekijken van het scholingsplan van de sector. Maken bedrijven gebruik van deeltijd-WW dan wil de bond dat het loon en de pensioenopbouw volledig worden aangevuld.
Daarnaast vinden de bonden dat ondernemingen die de laatste twee jaar hun personeel onvoldoende hebben geschoold, met de oude kantonrechtersformule te maken moeten krijgen.
De bonden hebben Bouwend Nederland ook nog het mes op de keel gezet over de positie van de Aannemerfederatie Nederland (AFNL). Zij zijn nog steeds van mening dat het een zaak van de werkgevers is om een oplossing te vinden. De federatie wil volwaardig partner zijn bij de cao en wil derhalve ook een eigen plek in de onderhandelingsdelegatie. Van Bouwend Nederland mogen ze aanschuiven op een stoel van Bouwend Nederland. “Wij hebben steeds gezegd geen last te willen hebben van dit probleem. Het is nog steeds niet opgelost, daarom hebben we nu in de voorstellen opgenomen dat de algemeenverbindendverklaringvan de cao geen vertraging mag oplopen. Gebeurt dat toch, dan willen we extra loonsverhoging voor elke maand zonder avv”, vertelt Kerstens.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels