nieuws

Wapenschildjes dichten kanaalplaatkanalen

bouwbreed

De inwendige kanalen van een kanaalplaat moeten niet alleen aan hun uiteinden worden afgedicht, maar ook ter weerszijden van eventuele uitsparingen. Dat kan met wapenschildvormige afsluitplaatjes.

De kanalen van kanaalplaten worden aan hun uiteinden gewoonlijk afgesloten met een kunststof deksel. Niet alleen om eventuele vocht-, geluid- en warmtelekken tegen te gaan, maar ook om het binnendringen van betonspecie te voorkomen als de platen zijn geplaatst. Van sommige standaardplaten zullen een of meer delen moeten worden verwijderd. Om ruimte te maken voor andere bouwelementen bijvoorbeeld. Deze aanpassingen kunnen al tijdens het productieproces worden uitgevoerd, als het beton nog niet helemaal is uitgehard. Een mogelijk gevolg van deze noodzakelijke wijzigingen is het ontstaan van openingen in de wand van een of meer plaatkanalen. De standaard afsluitdeksels die op de uiteinden van de kanalen worden gebruikt, passen hier niet op. Daarom zullen de ontstane openingen op een andere manier moeten worden afgedicht, bijvoorbeeld met steenwol of een vergelijkbaar materiaal. Lastig en zwaar werk. F. Oerlemans, werkzaam bij de Technische Dienst van Betonson bedacht een handiger methode.
Volgens de octrooitekst moet zijn aanpak leiden tot een ‘kostenbesparende, arbeidsvriendelijker, betrouwbaarder en efficiëntere’ manier om de kanalen ter hoogte van de aangebrachte openingen af te dichten. Daarvoor wordt ter weerszijden van de benodigde openingen vanaf de bovenkant van de plaat een sleuf aangebracht in de wanden van het betreffende kanaal, dwars op de lengterichting. Hierin kan dan een dun, kunststof afsluitplaatje worden geschoven. Het wordt niet met zoveel woorden gezegd, maar uit de tekeningen bij het octrooi blijkt dat deze aanpak ook geschikt is als alternatief voor de gebruikelijke afsluitdeksels op de uiteinden van de kanalen.
Het idee gaat als volgt: een automatische plotinrichting tekent op het bovenoppervlak van een nog niet geheel uitgeharde, betonnen kanaalplaat aan, waar de sleuven moeten komen. Bij de beoogde uitsparingen en desgewenst bij de uiteinden van de plaat. Een trilinrichting drijft op die plaatsen een wapenschildvormige drevelplaat in het beton. Deze plaat heeft een scherpe onderzijde en is iets groter dan de doorsnede van het kanaal, waardoor in de kanaalwand en bodem een groef ontstaat. In elke sleuf wordt een afsluitplaatje geschoven. Pas daarna worden de geplande uitsparingen aangebracht in het nog steeds niet geheel uitgeharde beton.
Het octrooi beschrijft enkele alternatieve uitvoeringen. Zo kan de drevelplaat worden vervangen door een zaagblad of een frees. En het dunne afsluitplaatje kan aan de onderkant worden voorzien van een verticaal buisje voor de afvoer van water. Tenslotte kunnen speciaal gevormde, dikke afsluitplaatjes worden aangebracht op de plaatsen waar een kanaalplaat op lengte moet worden gezaagd. Bij het doorzagen van de kanaalplaat worden dan ook de afsluitplaatjes in twee helften verzaagd, met als resultaat twee kanaalplaten met afgesloten kanalen.
Met enige spijt in zijn stem laat Oerlemans weten dat zijn vinding nog niet in productie is: “Er moeten nog wat machines worden aangepast, maar daar is door de crisis momenteel even geen geld voor.” Maar er zijn wel proefstukken gemaakt en daar wil hij best even een foto van laten maken. Hij verwacht dat de beschreven uitvoeringen van het afdichtplaatje uiteindelijk alle drie in productie zullen worden genomen.

Reageer op dit artikel