nieuws

Vier voorstellen voor gemeentehuis Westland

bouwbreed

De vier overgebleven deelnemers aan de ontwerpwedstrijd voor het Westlandse gemeentehuis hebben hun voorstellen ingeleverd. De komende weken mogen de inwoners van de gemeente hun mening geven.

Bart Mullink
Na een tumultueuze voorronde waarin de meeste bureaus zich terugtrokken, waren er medio vorig jaar vier architectenbureaus over: Cepezed, Inbo, Architekten Cie en EGM. Hun inzendingen worden beoordeeld door een commissie van raadsleden, architecten, een stedenbouwkundige en een kostendeskundige. Op één belangrijk onderdeel – architectuur – weegt de mening van de inwoners voor 50 procent mee in de beoordeling.
Het nieuwe gemeentehuis van de fusiegemeente Westland komt in Naaldwijk. Het vervangt de vijf oude gemeentehuizen in Naaldwijk, ‘s-Gravenzande, De Lier, Wateringen en Monster plus het kantoor van de griffie in Naaldwijk.
De architect die bij de boordeling op acht onderdelen in totaal het meeste punten krijgt, mag in de loop van dit jaar een definitief ontwerp maken. De bedoeling is dat de eerste paal in het voorjaar van 2011 de grond in gaat. In 2015 kan het gemeentehuis dan klaar zijn.
De eindbeoordeling gaat behalve op ontwerp ook op bouwkosten, duurzaamheid, ruimtelijke inpassing, exploitatie en beheer, ontwerpkosten en het voldoen aan het programma van eisen.
De BNA klaagde vorig jaar namens zijn leden over de buitenproportionele eisen die werden gesteld aan de twaalf deelnemers die uit 33 gegadigden voor de eindronde waren geselecteerd. De gemeente verlangde namelijk een gedetailleerd schetsontwerp. Daarmee krijg je eerder een voorontwerp, terwijl daar geen passende vergoeding tegenover staat, was de kritiek. Van de geselecteerde twaalf architectenbureaus gooiden er om deze reden zeven direct de knuppel in het hoenderhok.

Reageer op dit artikel