nieuws

Verticaaldagen vullen gat op van Hoogwerkerdagen

bouwbreed

Een nieuwe vakbeurs voor hoogwerkers, verreikers en minikranen: importeurs uit Nederland en België presenteren zich op 25 en 26 september van dit jaar tijdens de Verticaaldagen Benelux bij Safaripark De Beekse Bergen in Hilvarenbeek. De organisatie zegt inmiddels 26 inschrijvingen binnen te hebben.

De Verticaaldagen Benelux zetten de traditie voort van de Hoogwerkerdagen die in 2004 en 2006 plaats vonden in Harderwijk. De initiatiefnemers stoppen met de organisatie van dat evenement. De opvolgers willen de expositie om het jaar houden en zo het gat opvullen dat ontstaat wanneer er geen Apex is, de internationale vakbeurs voor hoogwerkers en aanverwant materieel in Maastricht. In de praktijk betekent dit dat Verticaaldagen Benelux twee achtereenvolgende jaren plaats zal vinden, in het derde jaar gevolgd door de Apex.
De markt raakt niet overvoerd met een jaarlijkse expositie van machines voor het verticale transport. Dat leerde een rondvraag die de organisatie in november vorig jaar hield, vlak na afloop van de Apex. De opzet van de Verticaal Dagen speelt daarin ook een rol: aan de Hoogwerkerdagen deden alleen Nederlandse bedrijven mee terwijl het nieuwe evenement openstaat voor de hele Benelux. Hier en daar zal dat tot een enkele doublure leiden, maar dat is niet storend. Tot nog toe zegden 26 bedrijven hun deelname toe. Die vertegenwoordigen samen meer dan vijftig merken machines. De organisatie rekent op zo’n 35 standhouders die dan ruim tweehonderd machines laten zien aan zo’n 1200 bezoekers.
Demonstraties zijn ook bij de vakbeurs inbegrepen, al wordt het geen ‘gigantisch spektakel’. De organisatie verlangt wel dat aan elke demonstratie een Risico Inventarisatie en Evaluatie oftewel RI+E voorafgaat. En iedereen die een hoogwerker met een telescoop- of kniktelescoopgiek bedient moet een volledig lichaamsharnas met een kort instelbaar koord dragen. Ook wanneer de machine gewoon rijdt; op oneffen grond kan iemand zonder harnas makkelijk over het terrein worden gekatapulteerd. En standhouders moeten een keuringsbewijs voor hun harnas kunnen tonen.

Reageer op dit artikel