nieuws

Skanska haalt 33 procent minder orders binnen

bouwbreed

Skanska heeft in het eerste kwartaal 33 procent minder orders binnengehaald. Het gaat om 2 miljard euro aan nieuwe orders, waar vorig jaar in het eerste kwartaal nog 3 miljard werd geboekt.

Dit zei topman Johan Karlström tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders vooruitlopend op de publicatie van de definitieve cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar in mei. Van de daling met 33 procent komt zo’n 425 miljoen euro voor rekening van de markt in de Verenigde Staten.
De orderportefeuille van het concern houdt niettemin relatief goed stand omdat daarin veel grote, langjarige projecten in zitten. Met een waarde van 12,7 miljard euro per 31 maart was de portefeuille ruim 170 miljoen euro dunner dan een jaar geleden.
De teruggang in de VS heeft te maken met het het crisispakket. Volgens de Skanska-topman wachten veel publieke opdrachtgevers op de definitieve uitwerking ervan. Hij verwacht dan ook dat later in het jaar de orders in deze markt weer gaan aantrekken. “Maar als de daling zich voortzet kunnen wij niet uitsluiten dat er verder in de kosten zal moeten worden gesnoeid”, zegt directietopman Johan Karlström.
De woningverkopen in Europa halveerden nagenoeg. In Zweden en Noorwegen ontwaart Karlström inmiddels een positieve trend.

Reageer op dit artikel