nieuws

Oude garde kan plaatsmaken: de kredietcrisis biedt extra kansen aan jonge talenten.

bouwbreed Premium

De gehele westerse wereld is bezig met een bezinningsslag naar aanleiding van de kredietcrisis

Zaken die we normaliter uit de monden van de Dalai Lama en Nelson Mandela horen, komen nu plots terug in teksten van westerse leiders. Veranderingen zijn nodig in onze diepere drijfveren die nou juist zo moeilijk te veranderen zijn. Wie zijn de grootste kanshebbers om hun successen niet te laten kapen door hun ego’s zoals bij de huidige bewindslieden? Juist. De gretige jonge talenten van nu, de leiders van de toekomst. Daar gaan we het mee doen.
Wij hebben de crisis zelf veroorzaakt. Na 25 jaar van ongekende hebzucht is iedereen schuldig. De kredietcrisis is niet los te zien van de klimaatcrisis en de energiecrisis; in feite zijn we bezig de basis van ons bestaan aan te tasten. Vele beschavingen zijn groot geworden van de hebzucht, maar ze zijn er ook weer aan ten onder gegaan. Een complete transformatie van het economisch bestel is nodig. Na jarenlang hameren op het aambeeld van de ‘harde kant’ van de economie ontstaat nu, uit noodzaak en herbezinning, ruimte voor de ‘zachte kant’ van de samenlevingsopbouw.
Maar wie gaat deze transformatie leiden? Wie kan zich losmaken van het ego dat zich zo graag associeert met hebzucht? Een uitgelezen kans ligt er voor het bedrijfsleven om hun bijdrage te doen. Dit ‘transformatieve’ deel van het nieuwe beleid, namelijk het centraal stellen van klanten en eigen personeel in plaats van EBIT (earnings before interest and tax)en de nieuwe visie ten aanzien van integriteit en milieu, kan op duurzame wijze worden overgebracht op de jonge ambitieuze talenten in hun traineeprogramma’s! De oude garde zal zelf dit nieuwe beleid niet meer kunnen ‘doorleven’. Maar met wat oefening kunnen ze het wellicht, als veroorzakers van de crisis, zodanig uitspreken en overbrengen op de jongeren alsof ze het zelf ook echt belangrijk vinden. Video’s van speeches van Barack Obama kunnen ook nog helpen.
Net zoals de andere lessen uit het verleden, zal ook de les van de kredietcrisis van 2008 weer worden vergeten. Op dit moment worden nog altijd bonussen uitgekeerd in ‘the City’ (Financial district London) en Wall Street. Slechts 40 procent van een jaar eerder, maar nog steeds meer dan de totale ontwikkelingshulp voor Afrika. Toch kunnen we hoop putten uit de echte betrokkenheid bij jonge talenten in traineeprogramma’s om de wereld ‘beter’ te maken. Ook de verschuiving van de inhoud van hun curriculum, van Peter Drucker naar Stephen Covey tot zelfs citaten van Boeddha, zal bijdragen aan een mooiere wereld voor ons allemaal.

Reageer op dit artikel