nieuws

‘Ongevuld’ plaatstalen kozijn voor metalstudwand

bouwbreed

Staalkozijn Nederland levert ‘ongevulde’ plaatstalen kozijnen voor montage in metal-studwanden die zestig minuten brand weren.

“Aanvankelijk was zestig minuten brandwerendheid alleen haalbaar als de kozijnen in het werk werden volgegoten”, meldt Jochem Bollen van Staalkozijn. Nu kan het door in de fabriek op de binnenkant van het kozijn een brandwerende bekleding aan te brengen. Zulke kozijnen kunnen direct verwerkt en vergen geen extra werk op de bouwplaats.
Staalkozijn levert zijn ongevulde plaatstalen kozijnen als mééstelkozijn voor metal-studwanden en als tweeschalig nastelkozijn, type Ultimo. “Dus ook te gebruiken in de laatste fase van de bouw of als renovatiekozijn”, zegt Bollen. En deze laatste toepassing komt volgens hem goed van pas bij het verbeteren of vernieuwen van bestaande brandscheidingen.
De test volgde de huidige Europese normen waarbij het ongevulde kozijn het 74 minuten uithield. De maximale afmetingen mogen om die reden 1230 bij 2415 of 1115 bij 2660 millimeter bedragen. Deze utiliteitskozijnen hebben een plaatdikte van 1,5 millimeter en gelaste verstekhoeken. Staalkozijn werkt het kozijn af met een grondering alleen of ook met een poedercoating. De houten deur is aan twee of drie scharnieren afgehangen. Voor de dranger kan een montagevoorziening met voorbereide draadgaten worden opgenomen. Op bestelling levert Staalkozijn het kozijn inclusief een deur met hang- en sluitwerk

Reageer op dit artikel