nieuws

Minister: Verhoging Nationale Hypotheek Garantie mogelijk

bouwbreed Premium

Het kabinet is bereid te praten over het verhogen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat gaf minister Van der Laan (wonen) gisteren aan tijdens het spoeddebat over de aanpak van tophypotheken.

Van der Laan onderstreepte het belang van starters als motor van de vastgeroeste woningmarkt. In een brief aan de Tweede Kamer kondigt hij vandaag een pakket aan maatregelen aan die de problemen in de woningmarkt moeten helpen oplossen.
Of een hogere NHG in die plannen is opgenomen, is onduidelijk. Wel zal hij daar op 13 mei met de Tweede Kamer over spreken.
De minister gaf een klein voorschot op het ‘totaalpakket’ dat hij vandaag presenteert. Zo zullen mensen die door uitzonderlijke situaties hun huis noodgedwongen en snel moeten verkopen, worden bijgestaan. Hij sprak over een soort ‘fonds’ en verhuurmogelijkheden voor de woningen die anders zouden worden geveild.
Het aanpakken van tophypotheken zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM) deze week aankondigde, stond in het spoeddebat centraal. Volgens staatsecretaris De Jager (Financiën) heeft de AFM beperkte middelen tophypotheken aan te pakken. “De AFM kan onafhankelijk beleid voeren, dat aansturen, maar kan niet aan de hand van één norm hypotheken verstrekken.”
De Jager voegde eraan toe dat het kabinet niet voornemens is de wet aan te passen. “De wetgever heeft bewust gekozen voor een open norm. We kunnen wel strenger zijn ten aanzien van overkreditering. Een hypotheek 20 procent hoger dan de waarde van het huis vinden wij ook wat hoog.”

Reageer op dit artikel