nieuws

Metselbedrijf krijgt boete na ongeval

bouwbreed Premium

Het dodelijk ongeval dat anderhalf jaar geleden plaatsvond op een woningbouwproject in Sint-Michielsgestel, komt volledig op conto van een Bladels metselbedrijf.

Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald. Zij legde de onderneming een geldboete op van 25.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.
Bij het ongeluk kwam een 24-jarige metselaar uit Gilze-Rijen om het leven. Hij was samen met een collega bezig met het metselen van een buitenmuur toen de al opgetrokken binnenmuur van 3 bij 8 meter bezweek.
De muur kon omvallen doordat deze onvoldoende was geschoord, zo bleek later uit onderzoek van de Arbeidsinspectie. De metselaars hadden de tijdelijke ondersteuning onder het binnenspouwblad weggehaald toen zij waren begonnen aan de buitenmuur.
De rechtbank verwijt het metselbedrijf onvoldoende veiligheidsmaatregelen te hebben genomen om een ongeval te voorkomen. Zo constateerde de directeur van de onderneming daags voor het ongeluk dat de muur onvoldoende ondersteund was, maar greep desondanks niet in.
“De directeur wist dat de kalkzandstenen die bedoeld waren om als dwarsmuurtje te fungeren, nog niet waren geplaatst”, concludeert de rechter. “Verdachte heeft zich te passief opgesteld door af te wachten of haar werknemers gevaren zouden melden.”

‘Verzaakt’

Volgens de Arbeidsomstandighedenwet had de directeur de verplichting om tijdens werkbezoeken toe te zien op de veiligheid van de metselaars. De rechtbank oordeelt dat het bedrijf deze verplichting heeft “verzaakt”, waardoor levensgevaar dreigde voor de werknemers. “Helaas heeft dit gevaar zich ook verwezenlijkt”, stelt zij bitter vast.
Tegen het metselbedrijf was door de officier van justitie een geldboete geëist van 15.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Vanwege de “grote mate van nalatigheid en de ernstige gevolgen” zag de rechtbank aanleiding een hogere straf op te leggen.
Zij verplichtte de Bladelse onderneming bovendien om aan de nabestaanden van het slachtoffer een schadevergoeding van ruim zevenduizend euro te betalen.

Reageer op dit artikel