nieuws

‘Managen beleef ik als een ambacht’

bouwbreed Premium

Een schilderij dat ze cadeau kreeg bij haar afscheid in Schiedam helpt Karin van Dreven wennen aan haar nieuwe werkomgeving als directeur-bestuurder van HaagWonen. Het schilderij stelt een vrouw voor die liefdevol een huis in haar armen houdt. Alsof het een baby is. Treffender had deze corporatiedirecteur niet geportretteerd kunnen worden.

Karin van Dreven (1957) staat sinds 1 maart aan de top van Haag Wonen, een organisatie met 22.000 woningen en 2500 bedrijfsruimten in beheer. Daarvoor was zij acht jaar lang directeur-bestuurder bij Woonplus in Schiedam, en dáár weer voor leidde zij het Woningbedrijf Rotterdam. Een vrouw met hart voor de volkshuisvesting.
Terwijl zij eigenlijk arts wilde worden, werken aan de gezondheid van mensen. ”Helaas was de studie medicijnen in mijn tijd overtekend en in loten had ik geen zin. Daarom ben ik een andere richting ingeslagen. Ik koos voor sociale geografie, specialisatie ontwikkelingseconomie. Een blauwdruk van mijn carrière had ik niet in mijn hoofd. Volkshuisvesting? Dacht ik helemaal niet aan. Dat kwam pas later op mijn pad.”
Later wil zeggen: nadat ze in Londen een tijd voor Amnesty International had gewerkt. Die baan kwam voort uit haar lidmaatschap van een actiegroep als middelbare scholier in Amersfoort. Vanuit Londen onderhield zij contacten met de Amnesty-afdelingen in Azië. Interessant en afwisselend werk, maar na een tijdje wilde ze nieuwe wegen verkennen. Een studievriend maakte haar attent op een vacature bij het Woningbedrijf Rotterdam. Zo werd zij chef huurzaken in Overschie.
Na dit bescheiden begin ging het snel. Bij de woningbouwvereniging voelde zij zich als een vis in het water. Ze promoveerde tot districtsmanager in Bloemhof en Charlois en vervolgens tot directeur-bestuurder van de gehele corporatie. Een bliksemcarrière die, zegt zij nadrukkelijk, nooit was gepland.
”Ik ben niet iemand die vooraf bedenkt: daar wil ik twee jaar werken, en dit is mijn doel over vijf jaar. Ik heb gewoon ontzettend veel geluk gehad dat ik die stapjes zo snel kon maken.” Wat bijdroeg aan haar snelle ontwikkeling was het enthousiasme dat zij voor het vak had opgevat. ”Ik ga er altijd vol in”, zegt Van Dreven, bij wie elke ochtend om zes uur de wekker rinkelt. Het leuke aan de sector vindt zij de veelzijdigheid. ”Ik hou van het managen, dat beleef ik als een ambacht. Daarnaast kan je als corporatie in een stad het verschil maken.”
Haar loopbaan maakt het zonneklaar: Karin van Dreven is een maatschappelijk bewogen mens. Daarom, legt zij uit, zou zij zich niet bij iedere corporatie thuis voelen. ”Ik pas niet in een organisatie die alleen denkt in vastgoedtermen. Haag Wonen voelt zich betrokken bij de samenleving. Niet bakstenen stapelen is het uitgangspunt, maar dienstbaarheid aan de sociale functie. Dat spreekt mij aan.”
Een corporatiemanager moet niet alleen goed kunnen rekenen en tekenen, hij moet zich ook kunnen inleven in zijn klanten, stelt zij. Dat criterium bepaalde ook al haar vorige loopbaankeuzes. Zeker, oude wijken opknappen is ook een rekenkundige excercitie. ”Maar vergeet de bewoners niet!” Bij haar aantreden in Den Haag vond ze in een la een jubileumboek over de corporatie, ‘Verbetering zij ons streven.’ ”Dat was het motto van onze voorgangers begin twintigste eeuw. En dat is ook vandaag nog ons uitgangspunt. Dienstbaarheid aan de mensen met een krappe beurs.”
Met verbijstering las zij onlangs een boek over de management- en bonuscultuur die de ABN/AMRO bank naar de afgrond hielp. ”De top wist absoluut niet welke producten ze verkochten en hoe risicovol die waren. Ze waren vooral bezig met managementstructuren en survivaltrainingen in de woestijn. Dat verschijnsel zie je overal: in de zorg, in het onderwijs, in de volkshuisvesting. Ik streef naar organisaties die niet achter zulke ronkende verhalen aanlopen. Als ik dat ei kwijt kan in mijn baan, ben ik gelukkig.”

Loopbaan

Karin van Dreven, geboren 1957 in Amersfoort.
Opleiding: vwo; Sociale Geografie Rijksuniversiteit Utrecht.
– Topfuncties bij Woningbedrijf Rotterdam, Woonplus Schiedam en Haag Wonen.
– Lid VROM-Raad en voorzitter werkgroep Woningtransformatie Maaskoepel.
– Talloze nevenfuncties, bestuurslid van diverse (belangen)verenigingen op cultureel, technisch en economisch gebied.
Gehuwd, drie kinderen.

Reageer op dit artikel