nieuws

Lage btw nieuwbouw krachtige impuls voor Belgische bouw

bouwbreed

De verlaging van de btw op nieuwbouw van woningen in België is een succes. Kandidaat-kopers melden zich massaal bij de bouwers.

Het aantal vragen van potentiële kopers is de afgelopen maanden vertienvoudigd, weet brancheorganisatie Confederatie Bouw. Sinds begin februari geldt voor de eerste 50.000 euro bij nieuwbouw niet langer het tarief van 21 procent btw, maar het lage tarief van 6 procent. Voor herbouw geldt het lage tarief voor de totale bouwsom.
Nog belangrijker voor de bouw is dat het niet bij vragen van kopers blijft, maar ook tot meer contracten leidt. Bij Blavier, bouwer van budgetwoningen, is het eerste kwartaal van dit jaar zelfs beter dan dezelfde periode vorig jaar toen er nog nauwelijks sprake was van crisis. “We groeien zelfs 10 procent”, zegt marketingdirecteur Stefan Hallez in de Belgische krant De Morgen.
Ook bij Durabik ligt het aantal contracten weer op het niveau van een jaar gelden. De besparing op een nieuwe woning van 7500 euro werkt volgens bestuurder Joost Callens dus goed. “Zelfs voor wie veel duurder bouwt, is een besparing van 7500 euro niet niks.” Behalve het lage btw-tarief helpen volgens hem de lage rentetarieven mee om de woningbouw weer op stoom te krijgen. De btw-maatregel geldt alleen voor dit jaar. Dat baart de woningbouwers dan weer wel zorgen. Zij bepleiten een verlenging.

Reageer op dit artikel