nieuws

Kavel 5 groot struikelblok Rijksmuseum

bouwbreed Premium

Het lukt niet om de nieuwbouw van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum binnen het beschikbare budget van ruim 50 miljoen euro rond te krijgen. Momenteel vinden één op één onderhandelingen plaats met de enige inschrijver J.P. van Eesteren.

Het opknippen van de opdracht voor het Rijksmuseum is een nieuw risico, voorspelde directeur-generaal Peter Jägers van de Rijksgebouwendienst een jaar geleden toen BAM als enige inschrijver voor het hele project werd afgewezen. De aannemer legde toen een bod van 222 miljoen euro op tafel, 88 miljoen euro boven de raming van 134 miljoen euro.
De Rijksgebouwendienst liet de procedure mislukken en knipte de opdracht in zeven kavels. Kavel 5, het nieuwe hoofdgebouw, blijkt ook in tweede instantie een probleem. TBI-dochter Van Eesteren is de enig overgebleven aannemer. Alle betrokken partijen houden de kaken stijf op elkaar en willen officieel alleen bevestigen dat er maar één aannemer in beeld is. De woordvoerder van OCW bevestigt dat twee partijen interesse hebben getoond, maar op de dag van inschrijving maar één partij heeft inschreven. “Echt een andere situatie als bij de eerste ronde toen van meet van aan alleen BAM maar in beeld was.” Hij heeft goede hoop dat partijen er alsnog uitkomen “binnen afzienbare termijn en het beschikbare budget.”
Grote struikelblok is de risicoverdeling, heeft de directeur van het Rijksmuseum zich laten ontvallen.

Civiele werk

BAM haalde in tweede instantie voor 31 miljoen euro het civiele werk onder de grond binnen, Kuipers krijgt 18 miljoen voor de installaties, Homij 8 miljoen voor de E-installaties en Möhlinger 3,5 miljoen euro voor de liften. In totaal is met de kavels een tot en met vier 61 miljoen euro gemoeid.
Kavel 6 voor de restauratie van daken en gevels van het hoofdgebouw is onlangs gegund aan Woudenberg. De restauratie van Villa en Teekenschool is nog niet op de markt.
Het Rijk heeft nog ruim 50 miljoen euro over voor het hoofdgebouw.

Reageer op dit artikel