nieuws

‘Hurks profiteert in slechte tijden van ruime flexibele schil’

bouwbreed

Hurks Groep behaalde over het afgelopen jaar een nettomarge van 4,1 procent. Een record voor het Eindhovense familiebedrijf. Achterover leunen kan topman Geert Hurks echter niet. “De wereld ziet er inmiddels heel anders uit.”

De onderneming slaagde er vorig jaar in de winst met ruim 24 procent op te voeren tot 12,6 miljoen euro. De omzet steeg met 6 procent naar 307 miljoen euro. En dat terwijl op voorhand rekening was gehouden met een teruggang in opbrengsten.
Op het hoofdkantoor in Eindhoven steekt Geert Hurks zijn tevredenheid over de gang van zaken in 2008 dan ook niet onder stoelen of banken. “We hebben ons weer weten te verbeteren”, zegt hij. “En dat terwijl we in 2007 ook al goed hadden gepresteerd met een marge van 3,5 procent.”
Tot het einde van het jaar zag het er zelfs naar uit dat Hurks een nog hogere winst zou behalen. De ontwikkelende bouwer werd op het laatste moment echter geconfronteerd met het faillissement van een installateur, die als onderaannemer op een groot project van Hurks werkte.
“Dat heeft ons 2,5 miljoen gekost”, aldus de bestuursvoorzitter. “Een smetje op het jaar, maar gelukkig de enige tegenslag die we in 2008 hebben gekend.”
De drie divisies van het bouwbedrijf – projectrealisatie, vastgoedontwikkeling en bouwcomponenten 0x26 engineering – droegen allen bij aan het resultaat. Anders dan voorgaande jaren was echter niet de ontwikkelpoot de grootste winstmaker, maar de bouw- en toeleverende bedrijven.
“De woningbouw is flink teruggelopen”, verklaart Hurks. “Ook hebben we last gehad van vertragingen door vergunningsprocedures en bestemmingsplanwijzigingen. Projecten zijn daardoor later van start gegaan. Maar onze divisie vastgoedontwikkeling heeft wel winst gemaakt. Dat is ook al heel wat momenteel.”

Stagnatie

Zo goed als 2008 voor de Eindhovenaren was, zo lastig zal dit jaar worden, verwacht Hurks. De verslechterde woningmarkt alleen al maakt een winst boven de 10 miljoen euro vrijwel onmogelijk. “In de dubbele cijfers gaan we niet uitkomen, denk ik. De stagnatie in de afzet van woningen is enorm. Een belangrijke money-maker is daarmee grotendeels weggevallen. Bovendien ziet de wereld er heel anders uit, sinds de kredietcrisis.”
Hurks grijpt de recessie aan om de organisatie nog eens goed tegen het licht te houden, op zoek naar besparingen en synergievoordelen. “We kruipen binnen het concern ook wat dichter tegen elkaar aan en gaan meer zelf doen”, aldus de topman.
Ingrijpende maatregelen als ontslagen zijn volgens hem niet aan de orde. “Wij hebben een ruime flexibele schil van medewerkers. In goede tijden tast dat de marge wat aan, maar in slechte tijden doen we er ons voordeel mee: de vaste kern van werknemers wordt niet snel geraakt.”
De dalende afzetten bij de betonfabrieken hoopt Hurks op te vangen door de aandacht nog meer te richten op prefab betonnen windmolenmasten. “Daar liggen kansen. We gaan er dit jaar vier bouwen. Over nog eens 35 stuks lopen momenteel onderhandelingen. Als die order doorgaat, hebben we ineens een luxeprobleem.”

Speculaties

Opzien baarde Hurks vorig jaar door een belang van ruim 10 procent te nemen in het beursgenoteerde Ballast Nedam. Dit jaar volgde de aanschaf van nog eens 5 procent. Speculaties over een samengaan van de twee branchegenoten zijn sindsdien niet van de lucht. Hurks benadrukt echter dat een fusie niet aan orde is. “Maar alles kan veranderen”, zegt hij met een glimlach.
Hij vervolgt: “Hopelijk leidt onze deelneming tot uitwisseling van kennis en expertise. Als aandeelhouder heb ik een kijkje kunnen nemen in de keuken van Ballast Nedam. Ik heb genoeg aanknopingspunten gezien, bijvoorbeeld op het vlak van windmolens.”
Had Hurks voor de miljoenen die het uitgaf aan de Ballast-aandelen, niet beter een bedrijf kunnen kopen? “Dat had gekund. Ik heb ook veel ondernemingen zien passeren, maar geschikte overnamekandidaten zaten er niet tussen. Daarom hebben we er voor gekozen om via Ballast Nedam indirect te groeien.”
Dat het belang door koersdalingen inmiddels een stuk minder waard is, deert Hurks niet. “Dat zou vervelend zijn als je voor het snelle gewin gaat. Maar daar gaat het ons niet om. Wij zijn ingestapt voor de lange termijn.”

Resultaten Hurks

2008 2007
Omzet 307 290
– vastgoedontwikkeling 67 86
– projectrealisatie 205 147
– bouwcomponenten/engineering 113 111
Bedrijfsresultaat 15,8 11,6
Nettowinst 12,6 10,1
( in mln euro)
Werknemers 917 928

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels