nieuws

Het benefietconcert

bouwbreed

Het in 1698 door Lodewijk XIV opgerichte pensioenfonds voor artiesten van de Franse Opera, kampte regelmatig met kastekorten

Logisch ook, balletdansers en -danseressen gingen al op hun 40ste met pensioen, zangers op hun 50ste. Het herstelplan voor dit fonds was simpel, het organiseren van benefietvoorstellingen.
Waarom, zo vraagt de argeloze lezer zich dan af, denkt de Nederlandse politiek niet aan dit soort oplossingen. Hoog op het verlanglijstje van de bouw staat nog steeds verlaging van de btw. Eigenlijk een maatregel die niets kost, omdat er nu alleen maar bouwproductie wegvalt dus btw-inkomsten wegvallen. Zelfs al kostte het wel geld, dan is het geven van benefietconcerten door het bondsorkest van FNV Bouw en het Wegenbouworkest een oplossing. Dat moet toch voldoende opleveren.
Het was een idee geweest ter redding van de banken. In plaats van miljarden belastinggeld had het kabinet met benefietvoorstellingen het nodige kunnen doen. Wie wil er niet prachtige acts zien van Wouter Bos op het slappe koord en Peter Jan Balkenende als clown, schminken niet nodig, en dat alles op het landgoed van Rijkman Groenink aan de Vecht.
Het ABP kan daarbij worden ingeschakeld. Die heeft via investeringsvehikel Imagem Music Group de rechten verworven op songs en musicals van het vermaarde duo Rodgers en Hammerstein, bekend van onder meer Sound of Music.
Voor aandeelhouders biedt zulks ook kansen. Bedrijven die minder presteren waardoor de aandeelhouders waarde verliezen, kunnen de raden van bestuur dan laten optreden in benefietwedstrijden. Maken ze het verlies weer enigszins goed.
Wordt gerekend vanaf de slotkoers eind vorig jaar, dan zal het overigens wat de bouw betreft slechts een kleine voorstelling zijn. Bij de bouwers en ook Boskalis liggen de koersen nu boven die slotkoers. Bij de ingenieurs zit alleen Grontmij nog in de min. Het zal dus van de vastgoedfondsen Vastned Retail en Wereldhave moeten komen. Ook leuk, Sylvo Thijssen, Reinier Gerrevink en Gijs Verweij samen in de arena.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel