nieuws

Hergebruik afgeschreven spullen vergt cultuuromslag

bouwbreed

– Een cultuuromslag, niet meer en niet minder, vergt het om afgeschreven spullen op te knappen en weer te gebruiken, vertelde voorzitter Ad Comperen van ‘OpNieuw, vereniging hergebruik’ uit Nieuwegein. Een cultuuromslag bij onder andere fabrikanten, gebruikers en ook verzekeraars, verduidelijkte hij op een bijeenkomst tijdens de vakbeurs Industrial Maintenance in de Rotterdamse Ahoy.

De trend is nog steeds een machine kopen, gebruiken tot die afgeschreven is waarna die in de schrootcontainer gaat. “Zonde van de machine want die kan na een revisie nog jaren mee”, vindt Comperen. Printerfabrikant Océ neemt al jaren afgeschreven apparaten terug om ze te reconditioneren en weer te verkopen. Onder dezelfde garantiebepalingen als de nieuwe apparaten. En veelal voorzien van de extra functies die er in de loop van de tijd zijn bijgekomen zodat het apparaat in weinig onderdoet voor nieuw.
Océ doet dat al jaren maar geeft daar tegenwoordig meer bekendheid aan omdat de werkwijze aansluit bij trends als cradle to cradle. “Dat is voorlopig niet haalbaar”, denkt Comperen. “Maar opknappen van afgedankte machinerie zet een flinke stap in die richting.”
Comperen zegt al zo’n twintig jaar met succes gebruikte elektro-mechanische aandrijvingen te reconditioneren en weer te verkopen. Zo’n 30.000 tot 40.000 per jaar. Van alles wat binnenkomt vindt tot driekwart een nieuwe gebruiker die daar op zijn beurt tot de helft minder voor betaalt dan voor nieuwe spullen.
Reconditioneren is handwerk en dus wat aan de prijzige kant. “Maar met een goede organisatie van het werk blijven de kosten goed in de hand”, meent Comperen. Lopen zelfs terug want naarmate het bedrijf meer producten onder handen neemt hoe meer de kennis over die producten groeit. “Uit de reconditionering vallen dan trends af te lezen.”

Onderdelen

Bijvoorbeeld in de vorm van onderdelen die hoe dan ook vervanging vergen. Die onderdelen kunnen uit producten komen die niet meer op te knappen zijn. Maar ook fabrikanten blijken graag genegen om zulke onderdelen te leveren. Zij zien in het reconditioneren en opnieuw verkopen van hun machinerie een kans hun merk extra onder de aandacht te brengen.
Zonder namen te willen noemen bracht Comperen het gesprek op een Amerikaanse fabrikant van landbouwmaterieel die graag de ontbrekende onderdelen levert waarmee zijn producten opnieuw aan de slag kunnen in bijvoorbeeld het oosten van Europa. De gedachte erachter volgens Comperen: “Wie goede ervaringen heeft opgedaan met gereconditioneerd materieel is sneller geneigd een nieuwe machine van dat merk te kopen zodra hij daar het geld voor heeft.” Niet iedere fabrikant of verzekeraar denkt zo, uit vrees voor lagere omzetten en meer claims. Ook wet en regel bevorderen niet altijd de inzet van gereconditioneerde machinerie. Aan OpNieuw de taak onder meer die paden te effenen.

Reageer op dit artikel