nieuws

FNV ZBO: Regelgeving voor zelfstandigen moet duidelijker

bouwbreed Premium

De zelfstandigenregeling die beoogt werklozen een eigen bedrijf te laten beginnen, moet duidelijker. Dat vindt bestuurder Charles Verhoef van FNV ZBO.

“Tot nu toe lijkt het in de bouw mee te vallen met enkele zelfstandigen die slachtoffer zijn geworden van onduidelijkheid in de regeling. Toch willen we de politiek aanspreken op de problemen die naar schatting duizend zelfstandigen in verschillende sectoren hebben met uitkeringsinstantie UWV”, zegt Verhoef.
Het probleem is de berekening van de gewerkte uren als zelfstandige waarvoor zij gekort worden op de WW-uitkering. Velen zijn ervan uitgegaan dat slechts de betaalde uren moesten worden opgegeven. Het UWV eist nu tot enkele tienduizenden euro’s terug omdat de uitkeringsfabriek vindt dat ook onbetaalde uren die zijn gebruikt voor het opzetten van een eigen zaak, meegerekend moeten worden. “Bij een van onze leden gaat het zelfs om zo’n 30.000 euro. Die zullen we tot de allerhoogste instantie bijstaan”, aldus Verhoef.
Zeker nu de werkloosheid oploopt, is het volgens hem van het grootste belang dat er een heldere regeling is waardoor werklozen die als zzp’er aan de slag willen, weten waar zij aan toe zijn. Anders kunnen ze beter in de WW blijven..
Dat de regeling nodeloos ingewikkeld is, heeft hij aan den lijve ondervonden. “Wij hebben met een stel mensen voorlichting gekregen van de UWV. De dame die dat deed, had meer dan een uur nodig om het uit te leggen, terwijl we daar toch met redelijk intelligente mensen zaten”, aldus de bondsbestuurder.

Reageer op dit artikel