nieuws

Financiële buffer komt Mourik goed uit in crisis

bouwbreed

Aannemingsconcern Mourik maakte in 2008 opnieuw een omzetsprong, van 12 procent. Een dergelijke groei zit er dit jaar niet in, voorspelt bestuursvoorzitter Kees Mourik.

De onderneming uit Groot-Ammers zag vorig jaar de omzet stijgen tot 415 miljoen euro. Ook het bedrijfsresultaat nam toe, met bijna 3 procent tot 25,2 miljoen. Onder aan de streep hield het bedrijf 18,7 miljoen over, ruim een half miljoen meer dan in 2007.
Mourik toont zich tevreden over de behaalde resultaten. “Voor ons als familiebedrijf zijn het mooie cijfers. We hebben toch weer de omzet en de winst laten stijgen”, aldus de topman.
De winst had nog hoger uit kunnen vallen, ware het niet dat Mourik verliezen leed van in totaal 4,5 miljoen euro op een drietal projecten.
Een van die werken betrof de bouw van een brandweerkazerne in Hilversum. “We hebben op dat project verkeerd gecalculeerd en ook bij de uitvoering zijn fouten gemaakt”, vertelt Mourik. “Dat mag eigenlijk niet gebeuren. We hebben er van geleerd. Veranderingen zijn doorgevoerd om herhaling te voorkomen.”
Veel beter verging het Mourik in de wegenbouw en grondverzet. Grote werken aan onder meer de A2 en rond Eindhoven, stuwden de omzet met 20 procent naar 114 miljoen euro. De activiteiten waren bovendien goed voor een winst van 3,7 miljoen.
Ook internationaal timmerde het concern aan de weg. De omzet uit het buitenland, waar Mourik vooral actief is in onderhoud aan olie- en gasinstallaties, steeg met liefst 30 procent tot 100 miljoen. “We krijgen steeds meer vertrouwen van buitenlandse partijen”, verklaart Mourik de stevige groei. “Zij zien dat we op het gebied van veiligheid, efficiency en kwaliteit de zaken uitstekend voor elkaar hebben. In Amerika maken we nu voor het eerst zelfs winst.”

Zorgen

Met de industriële activiteiten boekte het concern eveneens vooruitgang. De opbrengsten kwamen uit op 143 miljoen, een miljoen meer dan in 2007. En deze droegen 5,5 miljoen bij aan de nettowinst.
Zorgen maakt de topman zich over dit jaar. De marktomstandigheden zijn door de recessie flink verslechterd. Zicht op herstel is er nog allerminst. “We zullen er dan ook flink aan moeten trekken om goede resultaten te behalen”, voorspelt Mourik.
Een daling van zowel omzet als winst ligt volgens hem in de lijn der verwachting. “Zeker de industriële tak zal omzet verliezen. Dan heb je het al snel over 20 tot 30 miljoen. Misschien daalt de totale omzet van Mourik wel met 10 procent.”
Of dat ook leidt tot banenverlies kan de bestuursvoorzitter nog niet aangeven. Zeker is dat het bedrijf zijn “uiterste best” zal doen om iedereen aan het werk te houden, zegt hij. “Bij ons staat het verschaffen van werkgelegenheid op de hoogste plaats. Sommige mensen werken hier al veertig jaar. Die kun je niet naar huis sturen, dat is asociaal.”

Buffer

De sterke financiële positie van het concern komt Mourik in deze tijd goed uit, bekent hij. De onderneming zag het eigen vermogen vorig jaar stijgen van 110 miljoen naar 121 miljoen. “Daarmee hebben we een mooie buffer. Een beetje vet op de botten kan momenteel geen kwaad. We zijn een familiebedrijf, dus zullen we het geld niet uit de onderneming trekken.”
De centen worden ook niet gebruikt om noodlijdende concurrenten op te kopen. Al sluit Mourik overnames niet uit. “Als er een mooi bedrijf langskomt, dat opereert in een interessante nichemarkt en waarvan de prijs redelijk is, zullen we zeker toehappen. Maar we zitten nadrukkelijk niet te wachten op bedrijven die hetzelfde doen als wij. Dan investeer ik liever in het eigen bedrijf.”

Resultaten Mourik

2008 2007
Omzet 415 370
– industriële services 143 142
– grondverzet en wegenbouw 114 94
– bouw 51 52
– internationaal 100 75
– overig 7 7
Bedrijfsresultaat 25,2 24,5
Nettowinst 18,7 18,1
(in miljoenen euro)

Reageer op dit artikel