nieuws

Duizenden liften zijn ongekeurd in bedrijf

bouwbreed

Den Haag – De Arbeidsinspectie start een groot onderzoek naar de veiligheid van personenliften. De dienst heeft aanwijzingen dat ongeveer 3000 niet-goedgekeurde liften in gebruik zijn.

Komende maanden zullen inspecteurs 120 liften in woongebouwen, kantoorpanden en andere bedrijfsruimten controleren. Volgens woordvoerder Magda de Vetten van de Arbeidsinspectie gaat het om liften die door keuringsinstellingen zijn afgekeurd en daarna niet op tijd opnieuw aan een verplichte keuring zijn onderworpen. De Vetten benadrukt dat het uitblijven van keuringen gevaar kan opleveren voor gebruikers én onderhoudsmonteurs. “Door het ontbreken van een hekwerk op het dak van een lift, kan een monteur bijvoorbeeld vallen. Vaak lopen ongelukken met liften slecht af.”
In de afgelopen tien jaar kwamen vijftien personen om het leven bij liftongevallen; vier monteurs en elf gebruikers. Nog eens 23 mensen raakten zwaar gewond.

Lakser

Het Liftinstituut, dat jaarlijks bijna vijftigduizend keuringen uitvoert, constateert dat eigenaren van gebouwen met liften steeds lakser worden met keuringen.
“Het is gewoner geworden om afgekeurde liften te laten draaien”, verklaart woordvoerder Koos van Lindenberg. Een goede verklaring heeft hij er niet voor. “Gebouweigenaren hebben steeds meer te regelen, maar dat is geen excuus om de wettelijke voorschriften te negeren.”
De Arbeidsinspectie hoopt dat de aanstaande controles hier meer duidelijkheid over kunnen verschaffen. De Vetten: “Mogelijk wordt ook meer bekend over waar ongekeurde liften vooral voorkomen: kleine appartementencomplexen of misschien grote kantoorgebouwen.”

Gevaar

Volgens Van Lindenberg van het Liftinstituut leveren de 3000 niet-goedgekeurde liften overigens geen acuut gevaar op voor gebruikers.
“Als bij keuring wordt vastgesteld dat er groot gevaar is, wordt de Arbeidsinspectie onmiddellijk gewaarschuwd. Die komt dan ook altijd meteen.” Dergelijke situaties komen ongeveer twee keer per maand voor. Als het gevaar niet direct weggenomen kan worden, wordt de betreffende lift verzegeld of buiten werking gesteld.
Van Lindenberg benadrukt dat Nederland op het gebied van liftveiligheid beter scoort dan andere West-Europese landen. Volgens hem is dat te danken aan de verplichte keuring van liften. De 80.000 liften die Nederland in totaal rijk is, dienen eens in de achttien maanden gekeurd te worden door een erkend keuringsbedrijf.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels