nieuws

Corporatieverzet tegen Marc Calon neemt toe

bouwbreed

De verkiezing van Marc Calon als nieuwe voorman van Aedes zal morgen niet unaniem zijn. Vier corporaties uit de omgeving van Gouda scharen zich achter het verzet tegen de benoeming. Calon vinden ze “dom en kortzichtig”.

Vorige week keerden al vier corporaties zich tegen Calon omdat zij zijn salariseisen te gortig vonden. De beoogde voorman zou aanvankelijk 200.000 euro per jaar ontvangen voor een driedaagse werkweek. Hij stemde vorige week onder druk in met een salaris van 150.000 euro, maar die knieval gaat de corporaties niet ver genoeg. Van een echte verlaging is door aanvullende voorwaarden geen sprake, stellen Mozaïek Wonen, Trifolium Woondiensten Boskoop, Woningbouwvereniging Reeuwijk en Woonstichting De Zes Kernen in een gezamenlijke verklaring.
“De relatie tussen politiek, samenleving en woningcorporaties heeft de laatste jaren veel schade opgelopen door nare incidenten en exorbitante salarissen. Het nieuwe bestuur en de nieuwe voorzitter hebben de opdracht die relatie te herstellen. Een nieuwe voorzitter die zich in dat licht 200.000 euro laat betalen voor een driedaagse werkweek, diskwalificeert zichzelf voor die opdracht. Een nieuwe voorzitter die juist hierdoor al voor zijn aantreden sterk ter discussie staat in de samenleving, is bovendien ongeschikt voor die opdracht. Deze arbeidsvoorwaarden passen niet bij de rol van voorzitter van Aedes. Dat hij vervolgens de schijn ophoudt niet te weten dat de ‘verlaging’ van zijn vergoeding van 200.000 als managementfee naar 150.000 euro als salaris feitelijk geen verlaging inhoudt, is ronduit dom en kortzichtig.”

Norm

Een woordvoerder van Aedes zegt dat Calon zijn eerste salarisaanbod kreeg van de voorzitter van de raad van commissarissen, Hans Alders. Toen Calon hoorde dat het niet voldeed aan de Balkenendenorm en de Aedesnorm was hij direct bereid om salaris in te leveren. Ook als minister Van der Laan een nieuwe norm wil gaan opleggen, zal Calon daaraan voldoen, verzekert de woordvoerder.
Morgen besluiten de Aedes-leden over de benoeming van Calon. De gedeputeerde van de provincie Groningen zal bindend voorgedragen worden. De corporaties kunnen de voordracht tegenhouden als twee derde van de (stemmende) leden tegenstemt. Wel is het dan noodzakelijk dat twee derde van alle leden een stem uitgebracht heeft.

Reageer op dit artikel