nieuws

Bouwterrein moet beter beveiligd

bouwbreed

Aannemers worden verplicht hun bouwterreinen beter te beveiligen tegen diefstal en andere vormen van criminaliteit.

Bouwend Nederland, het Verbond van Verzekeraars, politie en de beveiligingsbranche werken gezamenlijk aan een handreiking die bouwbedrijven moet helpen bij het nemen van de juiste beveiligingsmaatregelen.
Om een vrijblijvend document gaat het niet. De handreiking moet zo breed mogelijk worden toegepast in de bouw, hebben betrokken partijen afgesproken. Verzekeringsmaatschappijen kunnen het stuk bovendien opnemen in hun voorwaarden, bevestigt Patricia Swienink, beleidsadviseur van het Verbond van Verzekeraars. “Verzekeraars zullen zelf moeten bepalen welke gevolgen ze verbinden aan de handreiking”, zegt zij. “Ze zijn immers vrij hun voorwaarden vast te stellen.”
Volgens Swienink hebben bouw, politie, verzekeraars en beveiligers een gezamenlijk doel: terugdringen van de criminaliteit in de sector. “Hoewel de verantwoordelijkheid bij de aannemer ligt, wordt het belang van diefstalpreventie natuurlijk breder gedeeld”, aldus Swienink. Voor de politie betekent een daling van het aantal inbraken immers dat zij minder vaak hoeft uit te rukken. Verzekeraars hoeven op hun beurt minder uit te keren bij een vermindering van de criminaliteit.

Schadepost

Diefstal, vandalisme en vernielingen leveren de bouwsector jaarlijks een schadepost op van rond 120 miljoen euro. Nog eens 60 miljoen gaat op aan de aanschaf van hekwerken, sloten, verlichting, alarmsystemen en andere beveiligingsproducten en -diensten.
De deelnemende partijen streven naar een vermindering van de criminaliteit op bouwplaatsen met 25 procent. Dat moet voor het einde van 2010 zijn gerealiseerd, waarbij 2004 als ijkjaar geldt. In dat jaar werden 27.000 diefstallen gemeld in bouwnijverheid en werd 12 procent van alle aannemers een of meerdere keren slachtoffer van inbrekers en/of vandalen.

Reageer op dit artikel