nieuws

Blokkade herontwikkeling De Hallen

bouwbreed Premium

Minister van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) blokkeert de plannen van woonstichting De Key voor de ontwikkeling van cultuurcentrum De Hallen in Amsterdam Oud-West.

De Key is onvoldoende in de buurt aanwezig om de ombouw van de voormalige tramremise als een investering in leefbaarheid te kunnen beschouwen, aldus het departement.
De bouw van meerdere theaterzalen, een bibliotheek, hotel en diverse horecavoorzieningen vraagt een investering van naar schatting 55 miljoen euro.
Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting adviseerde de minister ook negatief over de bouwplannen. Volgens directeur Van der Moolen is zijn oordeel gebaseerd op verschillende factoren. Het gaat om een grote investering in een commercieel project. De bouw van onder meer theaters rekent het Centraal Fonds niet tot de kernactiviteit van een corporatie. Het risico bestaat dat geen afnemers kunnen worden gevonden. Bovendien is er in de buurt veel verzet tegen de plannen. Snelle realisatie is daardoor twijfelachtig.

Alternatief

De Key legt zich nog niet neer bij de afwijzing. Kortgeleden is aan de minister een alternatief plan voorgelegd. Of de woonstichting daarvoor samenwerking heeft gezocht met een andere wel dominant in de buurt aanwezige corporatie, wil de woordvoerder niet bevestigen. De Key nam vorig jaar de plannen over van Burgfonds. De herinrichting van het Hallengebied liep al eerder averij op. Aangrenzend zou het stadsdeel een kantoor bouwen. Dat plan is onlangs definitief geschrapt. Er komen 75 appartementen en een parkeergarage.

Reageer op dit artikel