nieuws

BAM: energieneutraal bedrijventerrein

bouwbreed Premium

Een oplossing voor het eerste energieneutrale bedrijventerrein in Nederland mag gerealiseerd worden door BAM

Dat is de uitkomst van een prijsvraag die de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant hadden uitgeschreven. Juryvoorzitter Ed Nijpels maakte de winnaars gisteren in Tilburg bekend.
De winnende inzending van een aantal BAM-bedrijven combineert een aantal technieken. Om het energiegebruik van bedrijfspanden terug te brengen zet BAM in op het gebruik van atriums, sheddaken, warmte-koudeopslag, betonkernactivering en energiezuinige ventilatie en verlichting en energiebesparing in de werkprocessen in het gebouw. Hiermee realiseert BAM 75,5 procent energieneutraliteit. BAM mag het winnende systeem uitvoeren op bedrijventerrein Vossenberg West II in Tilburg. Vossenberg wordt een provinciale proeftuin voor nieuwe energietechnieken.
De jury vond de oplossing van BAM innovatief in combinatie met bestaande technieken.
In de categorie ideeënprijsvraag werd DHV uitgeroepen tot winnaar en ontving 25.000 euro. Deze categorie was voor bedrijven die een systeem bedachten, maar dat niet zelf kunnen uitvoeren. De inzending van DHV is een combinatie van een biogasinstallatie met flexibele zonnecellen. Uitgangspunt is de verbranding van gft-afval. De warmte die hieruit voorkomt wordt door een warmtekrachtkoppeling omgezet in warmte en elektriciteit, dat naar de bedrijfspanden gaat.

Reageer op dit artikel