nieuws

Amerikaanse senator wil verbod op Chinees gipsplaat

bouwbreed

Senator Bill Nelson van Florida heeft een wetsvoorstel ingediend om de import van Chinees gipsplaat te verbieden. De senator wil ook dat Amerika op hoog niveau met China contact opneemt.


“De gipsplaten zullen op de agenda staan wanneer president Obama eind dit jaar naar China gaat”, zei Nelson tijdens een persconferentie. Volgens het bureau van de senator staan in Amerika 60.000 nieuwe huizen met verontreinigde, uit China geïmporteerde, gipsplaten. Het gaat vooral om de staten Florida, Louisiana, Californië en Virginia.
De platen zouden een stof afscheiden die stinkt en ervoor zorgt dat koperen buizen en draden in huizen verroesten. In veel huizen zouden airco’s, koelkasten en zelfs televisies kapotgaan. Bewoners zeggen ook dat ze hun huizen verlaten omdat ze ziek worden van de stank.
Er zijn inmiddels tientallen rechtszaken aangespannen tegen huizenbouwers, aannemers, leveranciers en Chinese producenten van de gipsplaten. In de meeste zaken wordt koolstofdisulfide aangewezen als de boosdoener. Dat zou ontstaan als stoffen uit de gipsplaten reageren met vocht uit de lucht. Die stoffen zouden op hun beurt afkomstig zijn van vliegas van een kolencentrale dat in de platen is verwerkt.
De import van gipsplaat uit China nam een hoge vlucht in 2005 toen er een tekort was door een bouwexplosie in Florida, na de gevolgen van de orkaan Katrina.
De Chinese bedrijven die de platen maken (Knauf Plasterboard Tianjin en Taishan Gypsum) ontkennen dat er iets mis is met hun producten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels