nieuws

Woningen op plek oude gasfabriek in Vlaardingen

bouwbreed

In 2010 begint in Vlaardingen de tweede fase van de bebouwing van het Buizengat. Bestond de eerste fase uit 97 woningen en 82 appartementen rond de havenkom, deel 2 behelst de invulling van een voormalig terrein van Gemeentewerken tussen de haven en het aangrenzende Oranjepark met nog eens 250 woningen en appartementen.

Het bouwterrein, waar tot de jaren zestig de Vlaardingse gasfabriek stond, is eerst grondig gesaneerd. DN Urbland, een Delfts bureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur, ontwierp een wijk die deels is geïnspireerd op de organische architectuur van de Finse bouwmeesteer Alvar Aalto. De bouwstijl van de woningen staat nog niet vast. Projectleider Selmar Will omschrijft Buizengat II als duurzaam én modern. De duurzaamheid komt tot uitdrukking in de energievoorziening. De woningen krijgen een collectieve warmte- en koudeopslaginstallatie. In het bouwplan blijven een voormalige brandweerkazerne en een watertoren (jaren vijftig) gehandhaafd. In de kazerne komen appartementen. De watertoren krijgt een publieksfunctie en wordt mogelijk een restaurant.

Reageer op dit artikel