nieuws

Vastned creëert ruimte met herfinanciering

bouwbreed

Vastned Offices/Industrial heeft bij de herfinanciering ruimere voorwaarden bedongen voor de schuldgraad en de rentedekkingsgraad. Daardoor kunnen verdere waardedalingen worden opgevangen.

Door een mogelijke overschrijding van een van de bankconvenanten heeft Vastned al in oktober vorig jaar doen besluiten het grootste deel van de belggingsportefeuille te herfinancieren. Een van de convenanten was al overschreden waardoor een additioneel deel van de langlopende leningen als kort is geclassificeerd. Daardoor was de verhouding kort vreemd vermogen lang vreemd vermogen verslechterd.
Dankzij de herfinanciering die de komende weken nog juridisch moet worden afgewikkeld, heeft Vastned nu meer ruimte gekregen. In ruil daarvoor betaalt de belegger nu iets meer rente en zijn onder meer Nederlandse en Duitse vastgoedbeleggingen in hypothecaire zekerheid gegeven aan het bankenconsortium onder leiding van ING.
Het opvangen van waardedalingen van vastgoed is in het huidige economische klimaat van groot belang. In 2008 bedroeg het indirect beleggingsresultaat 48,3 miljoen euro negatief tegen 5,6 miljoen in de plus in 2007. Het directe beleggingsresultaat bedroeg 32,5 miljoen, 2,6 miljoen minder dan in 2007.
De gemiddelde bezettingsgraad steeg van 88,5 procent naar 90,7 procent. De concurrentie op vooral de kantorenmarkt zorgde daar tegenover voor additionele huurincentives en hogere verhuurkosten waaronder makelaarscourtages, waardoor er druk op de nettohuuropbrengsten staat.

Reageer op dit artikel