nieuws

Valt ’t mee?

bouwbreed

In ieder geval viel ’t mee op de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes afgelopen week. Bijna eenderde van de bezoekers van vorig jaar bleef weg, gelukkig maar. Vorig jaar waren er totaal circa 40 duizend mensen, nu 28 duizend. De feestbeesten uit NL hadden tijd noch geld dus bleven thuis. Veel goede mensen heb ik daar […]

In ieder geval viel ’t mee op de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes afgelopen week. Bijna eenderde van de bezoekers van vorig jaar bleef weg, gelukkig maar. Vorig jaar waren er totaal circa 40 duizend mensen, nu 28 duizend. De feestbeesten uit NL hadden tijd noch geld dus bleven thuis. Veel goede mensen heb ik daar ontmoet. De NL landelijke politiek liet het afweten.
Daarentegen waren belangrijke politici en andere consultants uit de hele wereld in Cannes om hun land, regio en stad te promoten. NL heeft (weer) een kans laten lopen. Hiervoor dank aan de doemdenkers, die onder iedere baksteen een crisis zien. De eerlijkheid gebiedt mij te melden dat de burgemeester van Almere haar best deed om de Randstad regio te promoten en het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zijn provincie.
Terug in eigen land merkte ik ook weinig van de ‘crisis’ met uitzondering van kakelende media die het goede nieuws negeren en het slechte nieuws royaal en slordig over ons uitstrooien. De regering is er ook nog niet uit, wat zij wil doen om onze economie te stimuleren; het lijkt geklungel in de marge te worden.
Ik hoor overigens wel sterke geluiden (…..) dat de nationale Hypotheekgarantie blijft staan op 265 duizend euro en een hoognodige verhoging naar 350 duizend euro er niet komt. Deze keer liggen de gemeenten niet dwars, want die willen wel van deze hypotheekgarantierisico’s af, maar de regering is niet van plan om daar 60 miljoen euro in te stoppen. Toen ik dit woensdagavond tijdens de pauze van de opera Così fan tutte (Ze doen het allemaal) hoorde viel ik stil en heb ik wat onrustig het tweede deel van deze opera van Mozart uitgezeten.
Hoewel de verkoop van woningen niet zoveel ingezakt is als verwacht, worden er minder woningen verkocht. Op iedere verkochte woning zit zes procent overdrachtsbelasting. Dus op iedere niet verkochte woning loopt de regering deze belasting mis. Als ik het (volledige en theoretische) risico van deze garantie van 60 miljoen euro terugreken via een gemiddelde koopprijs van 300 duizend euro praat ik over 30 duizend koopwoningen per jaar. Dat halen we gemakkelijk terug. Dus het is verkeerde zuinigheid om dit risico niet te nemen en daardoor de schatkist grof te kort te doen. Onbegrijpelijk!
Het zit er ook dik in dat de hypotheekrente van leningen boven een miljoen euro niet meer aftrekbaar is bij de Inkomstenbelasting. Dan gaat het dus over 22 duizend huiseigenaren in NL van de totaal 2,5 miljoen huiseigenaren met een hypotheeklening in ons land. Dus dat is symboolpolitiek, want het zet geen zoden aan de dijk, omdat die 22 duizend mensen zulke goede belastingadviseurs hebben dat ze in NL nagenoeg geen belasting betalen.

Reageer op dit artikel