nieuws

Twee spoorbruggen bij Leeuwarden vervangen

bouwbreed

Twee spoorbruggen over het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden worden versneld vervangen door twee modernere exemplaren. Ze krijgen extra hoogte voor schepen met hogere masten en kunnen sneller open en dicht. Met de technische voorbereiding wordt nog dit jaar begonnen, meldt de provincie Friesland. In 2010 kan de bouw beginnen. De twee bruggen, waarover treinen richting […]

Twee spoorbruggen over het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden worden versneld vervangen door twee modernere exemplaren. Ze krijgen extra hoogte voor schepen met hogere masten en kunnen sneller open en dicht.
Met de technische voorbereiding wordt nog dit jaar begonnen, meldt de provincie Friesland. In 2010 kan de bouw beginnen.
De twee bruggen, waarover treinen richting Sneek, Harlingen en Heerenveen rijden, zijn aan het einde van hun levensduur. Ze vormen een van de laatste knelpunten voor zowel de beroepsvaart als watersport.
De vervanging van de bruggen is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Nieuw Stroomland. De nieuwe bruggen kosten in totaal 65 miljoen euro.
De provincie draagt zelf 17 miljoen bij en spoorwegbeheerder ProRail 8 miljoen. Van het Rijk wordt een bijdrage van 40 miljoen euro gevraagd.

Reageer op dit artikel