nieuws

Tunnels stuwen omzet TBI omhoog

bouwbreed

TBI verwacht dit jaar op eigen kracht door te groeien naar een omzet van 2,5 miljard euro. De orderportefeuille van 2,9 miljard wordt sterk beïnvloed door grote projecten als de Tweede Coentunnel en de Spoortunnel Delft.

De bouwbedrijven van TBI, goed voor 44 procent van de activiteiten binnen het concern, voerden afgelopen jaar hun omzet met 7 procent op tot 1,1 miljard euro. Tot de ondernemingen behoren Van Eesteren, Koopmans en de Voorbij Groep. Het bedrijfsresultaat van de bouwers verdubbelde tot 26,9 miljoen euro. De nieuwe opdrachten stegen met 52 procent tot een waarde van 1,7 miljard euro.
De techniekbedrijven, met namen als Baas, Croon en Wolter 0x26 Dros, haalden evenals in 2007 ruim een miljard euro uit de markt. Het bedrijfsresultaat daalde met een vijfde tot 31,8 miljoen euro. De orderstroom zwol met 27 procent aan tot een waarde van 2,3 miljard euro.
In het segment Vastgoed zet TBI zich schrap. De omzet steeg met 19 procent tot 291 miljoen euro. Het resultaat zakte echter 9 procent weg tot 14,8 miljoen euro. De waarde van de ontvangen opdrachten namen met een derde af tot 203 miljoen euro.

Aandelen

TBI stootte vorig jaar zijn pakket van 49 procent aandelen in Mitsubishi Elevator Europe af aan twee andere maatschappijen van Mitsubishi. Rena Electronica werd losgeweekt uit de Fri-Jado Groep en grotendeels verkocht aan het zittende management.
De onderneming van bestuursvoorzitter Gert-Jan Woudenberg constateert dat de kredietcrisis delen van de bouw zwaar onder zware druk zet. Getroffen zijn vooral de bouw van kantoren en woningen. In het werk voor de gezondheidszorg en het onderwijs zit nog enige groei. De installatiemarkt profiteert van de toenemende belangstelling voor energiebesparing, veiligheid en comfort.
De personele sterkte van TBI slankte vorig jaar met 159 medewerkers af tot 9254 personen. Een bedrijfsresultaat werd neergezet van 2,4 miljard euro, 120 miljoen meer dan in 2007. Het nettoresultaat steeg licht tot 47,8 miljoen euro.

Reageer op dit artikel