nieuws

TU Eindhoven investeert 200 miljoen in nieuwe campus

bouwbreed

Groen en compact zijn twee belangrijke elementen in Campus 2020, het huisvestingsplan van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De komende jaren gaat de onderwijsinstelling 200 miljoen euro investeren in nieuwbouw en renovatie, verdeeld over vier grote projecten.

Het eerste project, de bouw van een nieuw gebouw voor centrale studievoorzieningen en voor de faculteit Wiskunde en Informatica start begin volgend jaar. Gisteren presenteerde de universiteit het ontwerp, samen met architect Joost Ector van Ector Hoogstad Architecten. Voor Ector is deze opdracht als oud-student van de TU/e extra bijzonder. In 1996 studeerde hij cum laude af aan de faculteit Bouwkunde.
Het nieuwe gebouw vormt het hart van de nieuwe campus, die een stuk groener moet worden dan nu. In een eerste ontwerp moest de W-hal met het karakteristieke dak met dambordpatroon hiervoor verdwijnen. Dat zorgde voor zoveel beroering in Eindhoven dat de universiteit terugkwam op haar plannen.
Door de discussie en de aanpassing van het ontwerp heeft het project ongeveer anderhalf jaar vertraging opgelopen. “We hebben nu wel een voorstel waar iedereen enthousiast over is”, aldus A. Lundqvist, voorzitter van het college van bestuur van de TU/e.
In het nieuwe ontwerp van Ector staat de W-hal opgenomen in het plan. Boven een deel van de bestaande W-hal komt een gebouw van vijf verdiepingen. Door het behoud van de hal ontstaat ruimte voor een groot overdekt plein van zo’n 60 bij 75 meter. Het nieuwe souterrain biedt ruimte aan een centrale bibliotheek en 800 studieplekken voor studenten.
In juni beginnen de eerste werkzaamheden al ter voorbereiding op de start van de bouw begin volgend jaar. Zo moet er nog asbest verwijderd worden en installaties ontmanteld. Het gebouw staat al leeg. Het is de bedoeling dat eind 2011 het eerste deelproject van Campus 2020 afgerond is. De kosten bedragen 60 miljoen euro.
De overige drie projecten zijn: huisvesting voor de faculteiten Technische Natuurkunde en Elektrotechniek, renovatie van het hoofdgebouw en verbeteringen in de huisvesting van de faculteiten Werktuigbouwkunde en Biomedische Technologie.

Compacter

Met Campus 2020 wordt het aantal vierkante meters met 40.000 teruggebracht. “We gaan compacter huisvesten, maar wel meer kwaliteit bieden”, zegt projectleider P. van Happen. De nieuwe centrale bibliotheek vervangt acht van de huidige faculteitsbibliotheken. Verder wordt een aantal gebouwen gesloopt, waaronder enkele laboratoria. Andere gebouwen, zoals het Potentiaalgebouw, biedt de universiteit te koop aan of krijgen een nieuwe bestemming.
De TU/e streeft ernaar het masterplan Campus 2020 niet in 2020 maar al in de loop van 2015 af te ronden, om de bouw een positieve impuls geven.

Reageer op dit artikel